Ενέργεια

Απαξιωμένος και δυσφημούμενος ο ΔΕΔΔΗΕ προσφέρεται σε ιδιώτες


Καλύτερη συγκυρία δεν θα μπορούσε να βρεθεί για τους υποψήφιους επενδυτές που ενδιαφέρονται να μπουν στον ΔΕΔΔΗΕ, εξασφαλίζοντας μιά σίγουρη πηγή εσόδων και μεγάλων κερδών: Την ώρα που η εταιρεία δυσφημείται και απαξιώνεται, καθώς   επιχειρείται να της φορτωθούν όλες οι ευθύνες για την παρατεταμένη  διακοπή ηλεκτροδότησης, ζητείται από τους υποψήφιους αγοραστές να καταθέσουν οικονομικές προσφορές.

Μετά από παρατάσεις και αναβολές, η προθεσμία υποβολής προσφορών για το πωλούμενο 49% των μετοχών λήγει σήμερα (19/2). Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί και σ' αυτούς περιλαμβάνονται διεθνείς όμιλοι διαχείρισης δικτύων, εταιρείες ενέργειας και επενδυτικά funds. Με ειδικό όρο στον διαγωνισμό έχει αποκλεισθεί η κινεζική State Grid, που είναι εταίρος της ΔΕΗ και κατέχει 24% του ΑΔΜΗΕ.

Το κλίμα έχει προετοιμασθεί ώστε το προσφερόμενο τίμημα να είναι το χαμηλότερο δυνατό, προσαρμοσμένο στις “εντυπώσεις” που έχουν δημιουργηθεί για την αποτελεσματικότητα, τις δυνατότητες και την υλικοτεχνική υποδομή της εταιρείας – την οποία ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζουν ξαφνικά ως “ανεπαρκή”, “απαρχαιωμένη” και δυσλειτουργική.

Πώληση «ετοιμόρροπου» μετά από σεισμό 

Είναι σαν να προσπαθείς να πουλήσεις κτιριακό συγκρότημα μετά από μεγάλο σεισμό, έχοντας ήδη τοποθετήσει στο κτίριο την προειδοποιητική πινακίδα “ετοιμόρροπο”. Ο διαγωνισμός οδηγείται λοιπόν σε ναυάγιο, ή σε έκβαση επιζήμια για τη ΔΕΗ και το Δημόσιο.

Ούτως ή άλλος η σκοπιμότητα αυτής της μερικής ιδιωτικοποίησης αμφισβητείται και από πολλές πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι δεν είναι προς το συμφέρον της ΔΕΗ και του Δημοσίου. Πραγματοποιείται υπό την πίεση των ευρωπαϊκών Θεσμών, στο πλαίσιο του σχεδίου “τεμαχισμού” της ΔΕΗ και εκποίησης ζωτικών κομματιών δραστηριοτήτων της.

Τα προηγούμενα χρόνια, ενόψει ιδιωτικοποίησης έγινε συστηματική “αποψίλωση” της εταιρείας, με μειώσεις προσωπικού και δραστικές περικοπές στα επενδυτικά της προγράμματα. Ισως αυτός είναι ένας – ο βασικός – λόγος για τα προβλήματα που ανέκυψαν τώρα, προκαλώντας εκτεταμένο μπλακάουτ και μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο.

Ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 49%, θα έχει αυξημένα «δικαιώματα μειοψηφίας», με δικαίωμα βέτο για τις δαπάνες επενδυτικού προγράμματος και για το business plan. Επιδιώκοντας μεγιστοποίηση των κερδών, δεν πρόκειται βέβαια να συναινέσει σε προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, ούτε σε μεγάλες επενδυτικές δαπάνες εκσυγχρονισμού και υπογειοποίησης των δικτύων.

Σκουρλέτης: Δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον

Θέση κατά της μερικής ιδιωτικοποίησης – και μάλιστα με τους όρους που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού – έχει πάρει η αντιπολίτευση.  Ο πρών υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που έχει χειριστεί τα θέματα αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, δήλωσε:

«Η δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συνιστά μια απαράδεκτη πολιτική επιλογή, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου, η οποία συνοδεύτηκε από τη συστηματική απαξίωση της επιχείρησης».

Τεκμηριώνοντας την άποψη του ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε: «Από τη μία πλευρά, έχουμε την παραμέληση των εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Δικτύου, τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, τα σοβαρά κενά διοικητικής διαχείρισης και από την άλλη, τη δημιουργία Διευθύνσεων χωρίς προσωπικό για την τακτοποίηση ημετέρων και τις υπέρογκες αμοιβές των εκλεκτών golden boys της κυβέρνησης.

Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας παραμένει, όμως, ένα φυσικό μονοπώλιο που δεν λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού και μια ισχυρή, υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μια αποκλειστική δραστηριότητα, με σίγουρα έσοδα και κέρδη. Έχει πελάτες όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και διαχειρίζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη τη χώρα.

Ένα από τα επόμενα μεγάλα έργα που θα υλοποιήσει είναι αυτό της σταδιακής αντικατάστασης περίπου 7,5 εκατομμυρίων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με «έξυπνους» μετρητές, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τη μισή σχεδόν επιχείρηση και ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας για τη διοίκησή της. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας υποδομή για την ανάπτυξη της χώρας και η πραγματική σημασία του για τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές που φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τις μακροχρόνιες διασφαλίσεις εσόδων και κερδών. Ίσως γι’ αυτό γράφεται ότι ενδιαφέρονται μεγάλα ασφαλιστικά επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού. Η ιδιωτικοποίηση υπηρετεί αυστηρά τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης, υπέρ της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας»

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα