Τράπεζες

Αντλεί 350 εκατ. με ομόλογα η Πειραιώς, εκρηκτική άνοδος της μετοχής!


Ολοκληρώνεται η εφαρμογή του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας με το ομόλογο Tier 2

Ο κύβος ερρίφθη για την έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς στη διεθνή αγορά, καθώς αρχίζουν στο Λονδίνο οι παρουσιάσεις σε επενδυτές του νέου ομολόγου, με το οποίο η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει 350 εκατ. ευρώ και να φθάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των προσπαθειών για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, θέτοντας στόχο, πλέον, να έχει το 2023 δείκτη ένα «άνετο» δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, κατά 200 μονάδες βάσης (2%) υψηλότερο από το ελάχιστο όριο.

Η χρηματιστηριακή αγορά υποδέχεται τις εξελίξεις για την άντληση νέων κεφαλαίων με τίτλους δεύτερης βαθμίδας (Tier 2) με έκδηλο ενθουσιασμό. Η μετοχή σήμερα κέρδισε 7,43%, σε μια υποτονική συνεδρίαση, για να φθάσει τα 3,18 ευρώ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αξία των συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 19,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/5 των συνολικών ημερήσιων συναλλαγών στο ΧΑ. Από το χαμηλό των 0,57 ευρώ, στις αρχές Φεβρουαρίου, η τιμή του τίτλου έχει αυξηθεί κατά 5,5 φορές!

peir_metoxi

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς επέλεξε ως βασικούς αναδόχους της έκδοσής της δύο κορυφαίες τράπεζες, Goldman Sachs και UBS, οι οποίες έλαβαν εντολή να αρχίσουν την παρουσίαση της έκδοσης στους επενδυτές, καθώς στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία για τους ελληνικούς τίτλους, που έχει φέρει την απόδοση των 5ετών κρατικών ομολόγων κάτω από το 1,60%.

Η τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχία της έκδοσης, προσφέρει αρκετά υψηλό κουπόνι, 8,75%, που είναι πάντως πολύ χαμηλότερο από τα διψήφια ποσοστά που προσφέρονταν από την αγορά το περασμένο φθινόπωρο, όταν είχε αναβληθεί ο σχεδιασμός για την έκδοση του ομολόγου. Επιπλέον, μειώθηκε το ποσό της έκδοσης από τα 500 εκατ. στα 350 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί η επιτυχία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές, που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων και είναι διατεθειμένοι να ποντάρουν σε τίτλους χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (η έκδοση της Πειραιώς βαθμολογείται με Caa3 από την Moody's και CCC από την S&P).

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν στους αναλυτές, η Πειραιώς έχει ολοκληρώσει κατά 95% το πρόγραμμα κεφαλαιακής της ενίσχυσης, καθώς ήδη έχει περιορίσει τα σταθμισμένα σύμφωνα με τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού κατά 3,6 δισ. ευρώ, με σειρά πωλήσεων δανείων και θυγατρικών. Η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2019 την έκδοση των νέων ομολόγων και οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν, λόγω της εξαιρετικής συγκυρίας στην αγορά.

Ετικέτες ΠΕΙΡ