Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη αξιολόγηση


Γρίφος η στάση του ΔΝΤ - Αγκάθι το ασφαλιστικό

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση, η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί. Μπορεί ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος να επισημαίνει πως το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 22 Φεβρουαρίου, ωστόσο η στάση των εκπροσώπων των δανειστών που επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, όπως επίσης και η στάση του ΔΝΤ παραμένει γρίφος. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να σχολιάσει, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ απορρίπτει την αύξηση των εισφορών και επιμένει στο ψαλίδι 15% στις συντάξεις. Εν τω μεταξύ, ως μοχλός πίεσης για να κλείσει η αξιολόγηση και η Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της λειτουργεί και το προσφυγικό, για το οποίο η ΕΕ έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία τριών μηνών, αλλιώς θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο του Grexit από την Σένγκεν. 

Οι επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα το Σάββατο και αρχίζουν από Δευτέρα τις επαφές τους με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πρώτου ελέγχου του νέου προγράμματος. Μέχρι τότε, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με τις ελληνικές αρχές με επίκεντρο την πορεία του προϋπολογισμού και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Ντ. Κοστέλο από την ΕΕ, Ρ. Ρέφερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ν. Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), και η κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται - εκτός απροόπτου - να καταφθάσουν στην Αθήνα το Σάββατο.

Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα κλείσει γρήγορα ο έλεγχος, αφού τόσο το ζήτημα του ασφαλιστικού, όσο και των νέων δημοσιονομικών μέτρων αναμένεται να προκαλέσουν τριβές. Το Ταμείο συνεχίζει να διατηρεί τις σκληρές θέσεις του και στα δύο ζητήματα και ζητά περικοπή συντάξεων 15%.

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, Π. Μοσκοβισί τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και συζητούν με την κυβέρνηση για δημοσιονομικά θέματα και το ασφαλιστικό. «Είμαι αισιόδοξος, ότι οι επικεφαλής μπορούν να βρεθούν τις επομενες μέρες και να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας την αξιολόγηση», τόνισε.

Προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα πάρουν κάποιο χρόνο, ωστόσο, όπως είπε, θέλουμε την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στοΝταβός, ενώ είδε και τον επικεφαλής της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, στον οποίο έδωσε οδηγίες ενόψει της έναρξης της πρώτης αξιολόγησης στην Αθήνα.