Άμυνα & Διπλωματία

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Ξεκινάμε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


«Και στις περιοχές που κήρυξε ΑΟΖ η άλλη πλευρά θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας για φυσικό αέριο» ανέφερε, προκαλώντας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, καθώς τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε στην Κύπρο να έχει συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού στην περιοχή».

Ειδικότερα ο Οκτάι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ακίτ, τόνισε: «Η τουρκική θέση είναι πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμες κοινότητες οι οποίες έχουν και οι δύο δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες του νησιού. Όσα δικαιώματα έχει η "νότιος Κύπρος" τα ίδια δικαιώματα έχει και η βόρειος επί των υδρογονανθράκων εκεί. Κι εμείς άλλωστε ως Τουρκία έχουμε συμφωνίες με την "βόρειο Κύπρο". Συνεχίζουμε εντατικά τις έρευνές μας στην ΑΟΖ».

Παράλληλα, σημείωσε «Εμείς λέμε ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και στις περιοχές που κήρυξε η άλλη πλευρά. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έχει λάβει αδειοδότηση από παλιά, συνεχίζουμε τις έρευνές μας και θα τις συνεχίσουμε. Και μετά στην ΑΟΖ που διεξάγει τώρα έρευνες το Μπαρμαρός, στο τεμάχιο 9. Στο τέλος μπορεί να γίνει γεώτρηση».

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε: «Όποιος και αν πει, ό,τι και να πει, αυτό είναι δικαίωμα της "τδβκ". Επομένως δεν επιτρέπουμε να αγνοούν αυτό το δικαίωμα, να γίνεται προσπάθεια τυγχάνει μονομερούς εκμετάλλευσης αυτού του δικαιώματος ή να γίνεται προσπάθεια να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, σχηματίζοντας συμμαχίες διεθνούς διάστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να δείχνουν το δάχτυλο στην Τουρκία και την "τδβκ". Η "νότιος Κύπρος" έχει μια συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού».

«Και δεν θα επιτρέψουμε σε ένα κακομαθημένο παιδί να κομπάζει στην περιοχή και να παραβλέπει δικαιώματα. Και στην Ελλάδα στέλνουμε πολύ καθαρά τα μηνύματα. Αυτά δεν είναι ζητήματα για εσωτερική κατανάλωση», κατέληξε.