Τράπεζες

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Υψηλά επιτόκια επί μακρόν – Προειδοποίηση για νέα κρίση χρέους


Τη διατήρηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τωρινά υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. Επανέλαβε τη γραμμή που αφορά τη νομισματική πολιτική που έχει ορίσει η Κριστίν Λαγκάρντ και με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα ο Λουίς ντε Γκίντος κάλεσε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, προειδοποιώντας ότι αν το πράξουν είναι πιθανόν να βρεθούν ενώπιον μιας νέας κρίσης χρέους. 

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της «για αρκετό καιρό» ώστε «να συνεισφέρει σημαντικά» στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, είπε ο ντε Γκίντος σε ομιλία που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη και πρόσθεσε «περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες τα επίπεδα του χρέους είναι ήδη υψηλά», προειδοποίησε ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε ομιλία που εκφώνησε στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της είναι η Ιταλία.

Ωστόσο κατά την τρέχουσα περίοδο τα «σπρεντ» στις αγορές κρατικών ομολόγων -η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στο γερμανικό ομόλογο αναφοράς και αυτά των άλλων κρατών της ευρωζώνης- «παραμένουν περιορισμένα», καθησύχασε πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης.

Πράγματι πολλές κυβέρνησεις έχουν επιτύχει «φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα