Οικονομία

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τη στήριξη των ΜμΕ


Η ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας και τα προγράμματα στήριξης βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και των τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Κατρίνη και Βασίλη Κεγκέρογλου που είχαν καταθέσει σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε άδικες και απέρριψε τις κατηγορίες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ που έκαναν λόγο για αναποτελεσματικότητα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντιτείνοντας ότι, στους 14 μήνες κυβέρνησης ΝΔ, η Ελλάδα κατάφερε να καταταγεί στη τρίτη καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τις αγορές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα.

«Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη θέση στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με αυτή την κυβέρνηση της ΝΔ και μέσα σε 14 μήνες η χώρα έσπασε όλα τα ρεκόρ από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ. Και τα δύο βασικά εργαλεία χρηματοδότησης από την Ευρώπη, όχι μόνο πήγαν πολύ καλά στη απορρόφηση αλλά ήμασταν και οι ταχύτεροι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτη φορά πήραμε εύσημα ως η πρώτη χώρα που έβαλε γρήγορα σε κίνηση τα χρηματοδοτικά εργαλεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ώστε να καταφέρουν να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές. 

«Στο σχέδιο "Πισσαρίδη" θα συμπεριληφθούν και οι περίπου 800.000 επιχειρήσεις από τις οποίες το 97% είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τρόπο που θα τις καθιστά ανταγωνιστικές. Θα δώσουμε σοβαρά κίνητρα για να βοηθήσουμε να τις συνενώσουμε. … Πρέπει να τις βοηθήσουμε να μετεξελιχθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις για να μπορούν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας στη κριτική των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ότι οι τράπεζες, με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θέτουν αποκλείουν από τη δανειοδότηση εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αντίθετος σε παρεμβάσεις για αλλαγή των τραπεζικών κριτηρίων, τονίζοντας ότι οι δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων που δεν μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα θα δημιουργούσε νέο κύκλο κόκκινων δανείων.

«Αν πιέσουμε τις τράπεζες να δίνουν δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια τότε τις θέτουμε σε κίνδυνο χρεοκοπίας. Δεν πάμε να καταστρέψουμε την Ελλάδα. Η προσπάθεια μας είναι πώς να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις χωρίς να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα. Αν πούμε δώστε δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν θα τα επιστρέψουν, τότε δημιουργούμε τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου κόκκινων δανείων. Αυτό είναι έγκλημα», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και προσέθεσε:

«Άλλο να πεις στις αγορές ότι διακινδυνεύω το μέλλον των τραπεζών, τις πιέζω να δώσουν δάνεια σε επιχειρήσεις που δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα και άλλο να πει το Δημόσιο ότι προσθέτω στο δημόσιο χρέος 2-3 δισ. ευρώ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα παίζατε τη χώρα στα ζάρια. Εφόσον συμφωνούμε ότι θα υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια συμφωνούμε και ότι από τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι δυνατόν να δανειοδοτηθούν μόνο οι 20.000. Θα δανειοδοτηθεί το 100% από αυτές που δύνανται να δανειοδοτηθούν, που τηρούν τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις. Όσοι δεν μπορούν να μπουν με τραπεζικά κριτήρια μπαίνουν με άλλα εργαλεία. Αυτή είναι υπεύθυνη πολιτική».

Στη συνέχεια ο κ.Γεωργιάδης μίλησε για «συνολικά 7 δισ. πραγματικό χρήμα που έπεσε στην αγορά», ενώ σημείωσε ότι «πιθανόν να υπάρξει και τρίτη φάση ενίσχυσης της αγοράς με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Από το ΤΕΠΙΧ 2 δόθηκαν σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 300 εκατ. ευρώ ενώ εμείς σε 14 μήνες δώσαμε 2 δισ. ευρώ. Εμείς κρατάμε ζωντανές τις επιχειρήσεις αλλά δεν δημιουργούμε φόβους για τις τράπεζες και με αυτό τον τρόπο οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα», ανέφερε.

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα με τις επιχειρήσεις που άλλαξαν ΑΦΜ και έχουν νέο, αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει πράγματι πρόβλημα» ωστόσο σημείωσε ότι «δεν λύνονται όλα εύκολα γιατί οι κανόνες επιβάλλονται από την ΕΕ».

Απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου, που ζήτησε να συμπεριληφθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι στα περιφερειακά προγράμματα ενίσχυσης, σημείωσε ότι το θέμα αυτό θέλει μεγάλη συζήτηση την οποία κάνει η κυβέρνηση.

Τέλος ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε αιτιάσεις περί διαφοροποίησης του από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι δηλώσεις Σταϊκούρα ότι αντέχει η ελληνική οικονομία από τις συνέπειες του lockdown αφορούσαν τα δημόσια οικονομικά ενώ εγώ μίλησα για την ιδιωτική οικονομία. Και τα δυο είναι σωστά. Πράγματι τα δημόσια οικονομικά αντέχουν όμως η ιδιωτική οικονομία είναι σε πολύ μεγάλη κάμψη».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι το 97% των επιχειρήσεων της χώρας, αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας είχαν πρόσβαση στη δανειοδότηση μόλις το 2%». 

«Πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι το 97% των επιχειρήσεων της χώρας. Από το 97% των επιχειρήσεων -δηλαδή όχι τον κορμό της οικονομίας, το πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας- ενισχύθηκε αυτή την κρίσιμη περίοδο μόλις το 2%. Δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία, σε σχέση, τουλάχιστον, με τον αριθμό των επιχειρήσεων, διότι έχω το fact sheet, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2018, με την πλήρη καταγραφή των αριθμών και είναι όπως τα λέω. Το 97% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές και μόνο το 2% από αυτές είχε πρόσβαση στη βοήθεια του ελληνικού κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:

«Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 2,4% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Πόσες δανειοδοτήθηκαν; Μία στις τέσσερις. Όσον αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν μόλις το 0,3% των επιχειρήσεων της χώρας. Αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς ενισχύσεων. Μία στις δύο ενισχύθηκαν. Στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, τα πράγματα εδώ είναι πολύ διαφορετικά. Από τις 386 ενισχύθηκαν οι 235».

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι, «τα εργαλεία ρευστότητας είναι απρόσιτα για τις μικρές επιχειρήσεις», ενώ επισήμανε ότι «οι τράπεζες έχουν θέσει πολύ αυστηρά κριτήρια αποκλείοντας έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις από τις δανειοδοτήσεις».

«Διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καρτέλ στα εργαλεία ρευστότητας. Πρέπει να θεσπίσετε νέα κριτήρια ώστε στη δεύτερη φάση τα εργαλεία ρευστότητας να μην αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, προσέθεσε ο κ. Κατρίνης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε «να αρθεί ο άδικος και αδικαιολόγητος αποκλεισμός των χιλιάδων δικαιούχων από τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Ζήτησε ακόμα να αλλάξει το σύστημα μοριοδότησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και να ενταχθούν σε αυτά και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Στην Περιφέρεια της Κρήτης από τα 50 εκατ. που δοθούν θα επιχορηγηθούν οι 1.200 μόνο από τις 40.000 συνολικά επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις