Πολιτική

Αντιμέτωπος με το κυβερνητικό έργο ο Τσίπρας


Πολλά τα μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης - Η καυτή ατζέντα με νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης

Με τα καυτά ζητήματα που εκκρεμούν όπως είναι η αξιολόγηση, οι αγρότες και το Ασφαλιστικό, αλλά και με εσωτερικά μέτωπα όπως η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη και η υπόθεση του Μανώλη Σφακιανάκη, που έχει εξελιχθεί σε σήριαλ, θα βρεθεί αντιμέτωπος από σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό περιβάλλον διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να το διαχειριστεί ανεβάζοντας τους τόνους, ενώ την ίδια ώρα το Μαξίμου βγάζει από τη φαρέτρα τα όπλα του, όπως είναι το παράλληλο πρόγραμμα. Η αποπομπή του υφυπουργού Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια για ανασχηματισμό, ωστόσο το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τίθεται τέτοιο ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που παραμένει σε εκκρεμότητα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Τα μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πολλά και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να τα κλείσει και να επιχειρήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έως ότου εκταμιευτεί η δόση για την Ελλάδα. Οι φωνές των βουλευτών που αντιδρούν ολοένα και πληθαίνουν. Μετά τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ήρθε η δήλωση του βουλευτή του κόμματος, Θοδωρή Παραστατίδη αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είναι και ξάδερφος του πρωθυπουργού, που παραδέχθηκε ότι άλλα έλεγαν στην αντιπολίτευση και άλλα έκαναν ως κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην παραίτηση του υφυπουργού Μεταφορών Παναγιώτη Σγουρίδη για τις δηλώσεις του ως προς το Αγροτικό, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να μην λάβει περαιτέρω διαστάσεις το θέμα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση Σγουρίδη, χωρίς ωστόσο να δώσει προεκτάσεις στην απομάκρυνσή του, ούτως ώστε ο υφυπουργός Μεταφορών να αξιοποιηθεί, χωρίς να έχει «καεί», από τον Πάνο Καμμένο σε άλλο ρόλο.

Ωστόσο, το ζήτημα που ταλανίζει περισσότερο την κυβέρνηση είναι ο Μανώλης Σκαφιανάκης, υπόθεση για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική και πυρά από την αντιπολίτευση, ενώ δεν έλειψαν και οι κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς ο κ. Σφακιανάκης είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες και είχε αναγνωριστεί η προσφορά του. Η υπόθεση Σφακιανάκη, με την αιφνιδιαστική μετάθεσή του, πήρε απρόβλεπτη τροπή, καθώς ενώ το πρωί της Πέμπτης διεφάνη ότι τελικώς η σχετική απόφαση ανακαλείται, η κυβέρνηση άλλαξε στάση κι επέμεινε στην απομάκρυνσή του και στην τοποθέτησή του ως βοηθού επιτελάρχη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας με απλή εποπτεία της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Η οριστική απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε από τα επιχειρήματα του Νίκου Τόσκα, τα οποία εστιάστηκαν και στην αντίδραση των μέσων ενημέρωσης που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- υποστήριζαν την παραμονή Σφακιανάκη, δημιουργώντας και ενδοκυβερνητικό ζήτημα για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού. Ο πρωθυπουργός ζύγισε τα δεδομένα και έκρινε ότι εκείνο που προείχε στην παρούσα φάση ήταν η προστασία του Νίκου Τόσκα και η σταθεροποίηση του κυβερνητικού περιβάλλοντος. «Στηρίζουμε Τόσκα» έλεγαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε στα Νέα πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα παραίτησής του, καθώς «θα παραιτηθώ μόνο εάν μου το ζητήσει ο Πρωθυπουργός ή εάν έχω συνειδησιακό πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, χθες κατατέθηκε στη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο είχε κατατεθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Δύο ημέρες αργότερα, εισήχθη προς επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές και έγιναν συνεδριάσεις αμέσως: Στις 16 και 17/12. Η συζήτηση διεκόπη εξαιτίας ενστάσεων και διαφωνιών των Θεσμών ως προς το περιεχόμενο πολλών διατάξεων. Αργότερα τον Δεκέμβρη, εκδόθηκαν δύο ΠΝΠ με αρκετές εξ αυτών των διατάξεων (η κύρωση των δύο ΠΝΠ προωθείται επίσης τώρα στην Ολομέλεια) και η συζήτηση στις Επιτροπές άρχισε ξανά στις 10 Φεβρουαρίου. Ολοκληρώθηκε δε με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Παρασκευή, με στόχο όπως είχε λεχθεί να ψηφισθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους και δεδομένου του πολιτικού και διεθνούς περιβάλλοντος, αναμένεται η συγκεκριμένη διαδικασία να εξελιχθεί σε μια νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις