Χρηστικά

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ανοίγει η πλατφόρμα - Eως 710 ευρώ η επιδότηση


Αύριο ξεκινά το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του οποίου κάθε ελληνικό νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει έως 3 ηλεκτρικές συσκευές. Η επιδότηση ανά συσκευή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θα ξεκινά από 135 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 710 ευρώ.

Στο πρόγραμμα, το οποίο αφορά τον εξοπλισμό τόσο των κύριων όσο και των μην κύριων κατοικιών (εξοχικά) θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι καταναλωτές. Σ’ ό,τι αφορά στην επιλογή των δικαιούχων, θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων (μονογονεϊκή οικογένεια). Το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, ενώ για την αίτηση απαιτούνται μόνο οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

 Το ΥΠΕΝ υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 40%, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 300 ευρώ στους ετήσιους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μοριοδοτούνται επιπλέον οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι οικογένειες με ΑμεΑ, ενώ όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να μπορέσουν να ενταχθούν. Μοριοδοτούνται επιπλέον μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ.  

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία που επίσης ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων συσκευών. Υπογράμμισε επίσης την έμφαση που δίνει το ΕΣΠΑ στην πράσινη οικονομία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ενώ σημείωσε ότι η δράση θα οδηγήσει στην αντικατάσταση 380.000 συσκευών.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις - Η διαδικασία

Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis.

Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Απαραίτηση προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δέν θα εισπράττει την επιχορήγηση. Η ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει άμεσα ενώ κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων (ως τις 5 Ιουλίου) θα λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης, helpdesk.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα