Με Άποψη

Αντι-Novartis...


Την ώρα που το σκάνδαλο Novartis “γυρίζει τούμπα” και οι αρχικοί κατήγοροι βρίσκονται κατηγορούμενοι, ενώ η εισαγγελέας της υπόθεσης έχει “καταργηθεί” απειλούμενη με διώξεις, η κυβερνητική παράταξη περνά στην αντεπίθεση με ένα “αντι-Novartis σκάνδαλο” που αναδύεται από την υπόθεση Folli-Follie.

Το απαραίτητο “υλικό” για σκανδαλολογία προσφέρει έκθεση του ελεγκτικολογιστικού οίκου PriceWaterhouseCoopers (PwC), ο οποίος διενήργησε εξονυχιστικό διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στην Folli-Follie, μετά την αποκάλυψη ότι επί σειρά ετών ο όμιλος εμφάνιζε πλασματικά οικονομικά στοιχεία, παραπλανώντας μετόχους και επενδυτές.

H PwC δεν αρκέστηκε σε έλεγχο οικονομικών στοιχείων και λογιστικών εγγραφών, που είναι το αντικείμενο της. Συγκέντρωσε και κατέγραψε emails εσωτερικής αλληλογραφίας στελεχών της Folli-Follie, ανέσυρε αρχεία από υπολογιστές, πήρε “καταθέσεις” και κατέγραψε συνομιλίες με εργαζόμενους της εταιρείας, ξεσκόνισε πρόχειρα σημειωματάρια υπαλλήλων.

 Στην έκθεση της παρουσιάζει ό,τι από αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να έχει την παραμικρή σχέση με την – εύλογη και αναμενόμενη - προσπάθεια της εταιρείας και των μεγαλομετόχων της να συγκαλύψουν τις λογιστικές αλχημείες και να αποφύγουν  βαριές “καμπάνες”.

Η σοβαρότητα και η αξιοπιστία τους θα αξιολογηθούν βέβαια από εισαγγελείς και δικαστικούς που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.
Προς το παρόν χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί η εντύπωση εμπλοκής βουλευτών και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια συγκάλυψης.

Αρχικά προβλήθηκε ως στοιχείο εμπλοκής το γεγονός ότι οι τότε καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεση. Εκαναν δηλαδή το αυτονόητο, τη στιγμή που ένας ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος παγκόσμιας εμβέλειας βρισκόταν στο επίκεντρο οικονομικού και χρηματιστηριακού σκανδάλου, το οποίο έπληττε την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η σκανδαλολογία συνεχίζεται με στοιχεία της έκθεσης που αφορούν ισχυρισμούς και υπαινιγμούς υπαλλήλων της Folli-Follie, emails εσωτερικής επικοινωνίας κλπ. Οπως ο υπαινιγμός -ούτε καν ισχυρισμός- του επικεφαλής “σεκιουριτά” της εταιρείας, ότι μετέφερε 80.000 ευρώ σε συνεργάτη βουλευτή, του οποίου... “δεν θυμάται” ούτε το όνομα, ούτε την ιδιότητα.

Το θέμα γίνεται πλέον “σίριαλ” στα μέσα ενημέρωσης και αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων. Τι σημασία έχει αν δεν προκύψει τελικά η παραμικρή βάσιμη ένδειξη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση; Ο επιδιωκόμενος στόχος θα έχει επιτευχθεί. Οι “εντυπώσεις” θα μείνουν, συμψηφιζόμενες  με αυτές που άφησε πίσω του το σκάνδαλο Novartis.

Χ. Ν.

Διαβάστε επίσης