Οικονομία

Άνθιση της επιχειρηματικότητας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ (πίνακες)


Από τον αρχή του 2018 μέχρι και τον Νοέμβριο ιδρύθηκαν 29.000 νέες επιχειρήσεις, ενώ μειώθηκαν αισθητά και τα λουκέτα

Άνθιση της επιχειρηματικότητας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, καθώς αυξάνονται σημαντικά οι νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων ενώ μειώνονται αισθητά τα λουκέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, από τον αρχή του 2018 μέχρι και τον Νοέμβριο ιδρύθηκαν 28.982 νέες επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι στην αντίστοιχη χρονική περίοδο είχαν ιδρυθεί 27.422 επιχειρήσεις. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 65,7% ή κατά 1.560 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ενώ στο εντεκάμηνο του  2017 καταγράφηκαν 22.187 διαγραφές επιχειρήσεις (λουκέτα), φέτος οι διαγραφές περιορίστηκαν σε 17.195, σημειώνοντας μείωση κατά 22,5% ή κατά 4.992 επιχειρήσεις.

Το ισοζύγιο των νέων επιχειρήσεων και των διαγραφών είναι θετικό φέτος κατά 11.787 επιχειρήσεις ενώ στο εντεκάμηνο του 2017 ήταν στις 5.235 επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη βελτίωση στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα στα τελευταία χρόνια καθώς, εξαλείφθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα και ο κρατικός προϋπολογισμός, από τα ελλείμματα έχει περάσει στα υπερπλεονάσματα, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μείωση της φορολογίας. Ήδη έχει νομοθετηθεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 2019 κατά μία μονάδα, και η μείωση θα συνεχιστεί μέχρι το 2022, οπότε ο συντελεστής θα μειωθεί στο 25%, από το 29% που είναι για τα κέρδη του 2018.

Παράλληλα βελτιώνονται σταδιακά όλα τα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εξαγωγές αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά, η οικοδομή βρίσκεται σε άνοδο από το 2017 και μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης, ο τουρισμός ανθεί κ.λπ.

Μεγάλα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα αποτελούν η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες κρατούν ακόμη κλειστές τις «στρόφιγγες» των δανείων, αλλά και η υψηλή φορολογία, όπως επίσης 

Οι εταιρικές μορφές

GEMH1

Η ίδρυση νέων επιχειρήσεων αποτυπώνεται και στη μείωση της ανεργίας, καθώς προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η απασχόληση φέτος έχει αυξηθεί κατά περίπου 100.000 ενώ οι άνεργοι έχουν μειωθεί κάτω από τις 800.000.

Σε ότι αφορά στις νέες ιδρύσεις επιχειρήσεων οι περισσότερες είναι Ιδιωτικές Κεφαλουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) οι οποίες πλεονεκτούν έναντι των άλλων μορφών επειδή έχουν χαμηλότερες ή και καθόλου ασφαλιστικές εισφορές. Ακολουθούν οι Ομόρρυθμες (ΟΕ), οι Ετερρόρυθμες και οι Ανώνυμες Εταιρείες.

GEMH2

 

Διαβάστε επίσης