Αγορές

Αντέχουν οι τραπεζικές μετοχές - Κλειδί το placement της Πειραιώς


Στα βήματα μιας προδιαγεγραμμένης πορείας συσσώρευσης συνεχίζει να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες μετά από μια μακρά ανοδική διαδρομή, που έχει φέρει τους βασικούς δείκτες στα υψηλά  13-14 ετών. Οι διακυμάνσεις μικρού εύρους και τα οριακά αρνητικά πρόσημα δεν αλλάζουν τη δυναμική, που παραμένει ανοδική.

Η εικόνα στο ταμπλό παραπέμπει μάλλον σε σταθεροποίηση με συμπτώματα κόπωσης, παρά σε διόρθωση. Ενθαρρυντικό στοιχείο η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών που εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά, οδηγώντας τον κλαδικό τους δείκτη σε κλείσιμο με κέρδη, ενώ νωρίτερα κατέγραφε σημαντικές απώλειες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση θα συνεχιστεί, εν αναμονή καταλυτών που θα δώσουν κατεύθυνση στην αγορά.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι διαρρέουσες πληροφορίες για το placement μετοχών της Τρ.Πειραιώς, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα. Θετικό κλίμα και πρόσθετες προσδοκίες δημιουργούν στην αγορά τα καλά νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων - υψηλή κερδοφορία, deals και επενδυτικά projects με προοπτικές.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τη στάση ισχυρών χαρτοφυλακίων που έχουν περιορίσει τις τελευταίες μέρες τις κινήσεις τους, συγκεντρώνοντας ρευστότητα για το placement  της Πειραιώς.

Ρευστό  σκηνικό στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Ο DAX ξεκίνησε με μικρές απώλειες και τώρα  σημειώνει +0,75%, ο γαλλικός CAC40 κέρδισε 0,30%, οριακές μεταβολές στο Λονδίνο και στη Wall Street,όπου οι βασικοί δείκτες κινούνται στοκόκκινο

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, αλλά οι δείκτες πήραν αμέσως καθοδική κατεύθυνση,διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό. Τις δύο τελευταίες ώρες η εικόνα βελτιώθηκε αισθητά, με την ανάκαμψη τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 1.416,68 μονάδες (+0,15%) μέχρι τις 1.407,95 (-0,46%). Τερμάτισε στις 1.4111,98 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,18%.

Αμετάβλητος ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις 3.432,21 μονάδες. Στο -0,12% ο FT40Μ των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,65% μέχρι -0,81% και έκλεισε με άνοδο 0,42%.

. Στο τραπεζικό ταμπλό με θετικόπρόσημο Eurobank +1,7% και Alpha +0,9%. Στο κόκκινο Attica Bank -0,9%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος -0,7%, Πειραιώς -0,3%, Optima -0,1%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσίασε η Quest με +4,6%. Ακολούθησαν ΟΠΑΠ +2,1%, Τιτάν +0,6%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Σαράντης -3,8%, Lamda -2,4%, Cenergy -1,6%, Ελλάκτωρ -1,5%,, Motor OIl, Coca-Cola και  Aegean  -1,5%, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο -0,9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα