Αγορές

Αντεπίθεση στο χρηματιστήριο με «όπλο» τις τράπεζες


Νέο βήμα ανάκαμψης πραγματοποιεί σήμερα στο χρηματιστήριο, συνεχίζοντας την ανοδική αντίδραση που καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Λαμβάνοντας ώθηση από τις τράπεζες που κινούνται σε ρυθμούς ράλι (+2,48%) και την πλειοψηφία των blue chips να σημειώνει κέρδη, το ΧΑ προσπαθεί να ρίξει άγκυρα στις 1.220 μονάδες και να «μαζέψει» τις απώλειες του Σεπτεμβρίου (-10%.

Το στοιχείο που να αποτελεί σημείο αναφοράς στις αξιολογήσεις των επενδυτών είναι τα οικονομικά μεγέθη των καταστροφών από τις πλημμύρες και το δημοσιονομικό κόστος για την στήριξη των πληγέντων και την ανάταξη των τοπικών οικονομιών. Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκεται σήμερα η επικείμενη αξιολόγηση της Moody’s για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος «βαθμολογεί» την Ελλάδα τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με Fitch και S&P. Ακόμη και έτσι, όμως, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα λειτουργήσει ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ενδεχομένως να έχει βραχυπρόθεσμη θετική επιρροή και στο ΧΑ.

Κέρδη στις ευρωαγορές

Η χθεσινή νέα αύξηση των επιτοκίων από τη EKT αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ που άφησε να εννοηθεί ότι κλείνει ο κύκλος των αυξήσεων, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών στις ευρωαγορές. Ο γερμανικός δείκτης DAX κερδίζει +1%, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται +0,65% και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά +1,45%. 

Μετοχές και δείκτες

Ο  Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.252,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,48%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 32,75 εκατ. ευρώ.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,77%,
ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,51%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+3,55%), της Πειραιώς (+3,36%), της ΔΕΗ (+2,92%), της Alpha Bank (+2,81%), της Εθνικής (+2,53%) και της Eurobank (+2,24%).
 
Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (-0,76%) και της Quest Συμμετοχών (-0,49%).
   
Ανοδικά κινούνται 84 μετοχές, 19 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις