Αγορές

Ανοιχτό στοίχημα στο χρηματιστήριο -Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων


Ανοιχτό στοίχημα αποτελεί πλέον η περαιτέρω πορεία του ΧΑ, που βρίσκεται τετ-α-τετ με το εκλογικό ρίσκο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα της επίδραση της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση και οι βασικοί δείκτες κινούνται με εναλλαγές προσήμων, σε μεγάλο εύρος διακύμανσης.

Οι φόβοι για παρατεταμένη πολιτική αντιπαράθεση και για κυβερνητική απραξία που θα απορυθμίσει την οικονομία, προκάλεσαν χθες εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή μεταστροφή, μόλις ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η ημερομηνία εκλογών. Σήμερα η αγορά αξιολογεί ψυχραιμότερα τα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας.

"Ενεση ηθικού" η νέα έκθεση της Moody's για τις ελληνικές τράπεζες, όπου διατυπώνονται αισιόδοξες προβλέψεις για την κερδοφορία τους, χωρίς να γίνεται αναφορά στις εκλογές και στο ενδεχόμενο κυβερνητικής αστάθειας που μπορεί να προκύψει.

 Ο τζίρος είναι σχετικά αυξημένος (26 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συνεδρίασης), ενώ κινητικότητα παρατηρείται σε πολλές μετοχές, αν και οι μεταβολές τιμών είναι μικρές. Εκδηλη η επιφυλακτικότητα, απροθυμία ανάληψης ρίσκου από πλευράς δυνητικών αγοραστών αλλά και των πωλητών, που δεν δείχνουν διάθεση να πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές.

Καλύτερη εικόνα στην αγορά ομολόγων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου. Οι τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων ενισχύονται και η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,70%. Του 10ετούς πέφτει 5 μβ, στο 4,15%.

Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ έχει μπει σε φάση έντονης μεταβλητότητας  και το βραχυχρόνιο ρίσκο θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες- εβδομάδες. Σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και τάσης θα είναι οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα  και τη διαμόρφωση των συσχετισμών πολιτικής-κοινοβουλευτικής δύναμης.

Προς το παρόν η εικόνα στο ταμπλό δείχνει ότι οι πιέσεις αντισταθμίζονται και οι προσδοκίες για ανάκαμψη παραμένουν ισχυρές. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανοδική αντίδραση και οι δύο βασικοί δείκτες έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα σε υψηλό ημέρας,σημειώνοντας άνοδο +0,57% στις 1.028,2 μονάδες. Νωρίτερα σημείωσε χαμηλό -0,84%, υποχωρώντας έως τις 1.014,84 μονάδες.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,35% στις 2.485 μονάδες. Χωρίς ουσιώδη μεταβολή ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,25%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας +1,42% και χαμηλό -1,86%. Προηγείται η  Τρ. Ελλάδος με +1,2%. Ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς με +0,5%. Στο κόκκινο Eurobank και Attica Bank -1,5%, Alpha Bank -0,7%,.

 Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: ΤΕΝΕΡΓΑ +5,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,5%, ΟΤΕ +2%, Coca-Cola +1,4%, ΕλβαλΧαλκόρ και ΕΥΔΑΠ +1,1%, Βιοχάλκο +1%, ΟΠΑΠ +0,8%.

Στον αντίποδα Motor Oil -2%, Σαράντης -1,3%, Μυτιληναίος -0,6%, ΟΛΠ και Quest -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα