Τουρισμός

Άνοιξε και πάλι το Pavilion Le Corbusier στη Ζυρίχη


Άνοιξε και πάλι τις πύλες του το Pavilion Le Corbusier στη Ζυρίχη, μετά την αποκατάσταση του πολύχρωμου μουσείου τέχνης από τους αρχιτέκτονες Silvio Schmed και Arthur Rüegg.

Είναι το τελευταίο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ του πρωτοπόρου της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής και η από γυαλί και ατσάλι δομή του ήταν μια ασυνήθιστη απομάκρυνση του Λε Κορμπιζιέ από την προτίμησή του στο τσιμέντο.

Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το 1964 και ολοκληρώθηκαν το 1967, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ελβετού αρχιτέκτονα.

Το τετραώροφο κτήριο σχεδιάστηκε για την Ελβετίδα ιδιοκτήτρια γκαλερί και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Χάιντι Βέμπερ, η οποία το παρήγγειλε για να στεγάσει έργα του φίλου της, του Λε Κορμπιζιέ. Ο οποίος είχε σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια του Pavilion, μέχρι και τα πόμολα.

Μετά από 50ετή εκμίσθωση από το δημοτικό συμβούλιο της Ζυρίχης της γης στην οποία έχει χτιστεί, το Pavilion από το 2014 είναι ιδιοκτησία της Ζυρίχης.

Όταν πέρασε και πάλι στον Δήμο, έρευνα αποκάλυψε ότι η ατσάλινη δομή του είχε, στην πορεία του χρόνου, υποστεί σημαντική φθορά, με αποτέλεσμα να ανατεθεί στους δύο αρχιτέκτονες η αποκατάστασή του για λογαριασμό του Muesum fur Gestaltung Zurich.

Το Pavilion Le Corbusier δέχεται επισκέπτες μόνο τη θερινή περίοδο (έως τις 17 Νοεμβρίου, φέτος), από τις 12:00 έως τις 18:00, Τρίτη έως Κυριακή και 12:00 έως 20:00 κάθε Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης