Διεθνή

Άνοιγμα λιανεμπορίου στις 8 Φεβρουαρίου ζητά ο Εμπορικός Σύνδεσμος της Αυστρίας


Να υπάρξει ένα "αξιόπιστο σχέδιο ανοίγματος" από το ισχύον lockdown και ένα πρώτο άνοιγμα στο λιανεμπόριο να γίνει στις 8 Φεβρουαρίου, ζητά σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αυστριακού Εμπορικού Συνδέσμου.

Ο Ράινερ Τρέφελικ, προειδοποίησε, ότι σε σχέση με τη ρευστότητα οι επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όρια τους, λαμβάνουν επανειλημμένα υποσχέσεις, "όμως σιγά-σιγά τελειώνει η υπομονή τους".

Από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, τις 26 Δεκεμβρίου, η Αυστρία βρίσκεται σε ένα τρίτο lockdown, το οποίο επρόκειτο αρχικά να ισχύσει μέχρι την 24η Ιανουαρίου αλλά παρατέθηκε κατά δύο εβδομάδες έως την 7η Φεβρουαρίου, και, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλα τα καταστήματα είναι κλειστά καθ΄ όλο αυτό το διάστημα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, είχε αρχικά ορίσει την 8η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία κάποιας επαναλειτουργίας της αγοράς, ωστόσο, συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να ληφθεί μόνον κατά την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης με την πανδημία.

Όπως τονίζει στις δηλώσεις του ο Ράινερ Τρέφελικ, κάθε επιπλέον εβδομάδα lockdown επιδεινώνει τη συμπίεση της ρευστότητας, η ζημιά που προκαλείται είναι εν μέρει ανεπανόρθωτη, επομένως, είναι απαραίτητο να γίνουν το συντομότερο δυνατό. τα πρώτα βήματα, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Εμπορικού Συνδέσμου, οι απώλειες στο λιανεμπόριο (εκτός εμπορίου τροφίμων) ανέρχονται σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιτέλους μια προοπτική, και αυτή πρέπει να είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο ανοίγματος με ημερομηνία έναρξης από τις 8 Φεβρουαρίου, και ήδη έχουν γίνει οι προετοιμασίες για να υπάρξει ασφαλές άνοιγμα".

Από προχθές, Δευτέρα, οι μάσκες FFP2 είναι υποχρεωτικές, μεταξύ άλλων, στο λιανικό εμπόριο, και, εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, "οι συστάδες κορονοϊού σχηματίζονται αλλού, όλα τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι λοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως στην οικογένεια και στον ελεύθερο χρόνο, αλλά όχι στο εμπόριο".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης