Άμυνα & Διπλωματία

Ανοίγει βεντάλια διεκδικήσεων ο Ερντογάν


Ανοίγει τη «βεντάλια» των τουρκικών διεκδιήσεων ο Ερντογάν αρχής γενομένης με το Κυπριακό, προωθώντας τη λύση των δύο κρατών, ενώ παράλληλα «παζαρεύει» στις ΗΠΑ τα F-16 για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν ήταν τυχαία η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, που ήταν μόνο εθιμοτυπική, αλλά καθώς ουσιαστική καθώς η Άγκυρα σχεδιάζει να ξεκινήσει την προσπάθεια αναγνώρισης του Ψευδοκράτους. Ήδη το εντάσσει σε στρατιωτικές ασκήσεις και συμμετείχε ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Υπάρχουν βέβαια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τη μεγαλόνησο, αλλά η Τουρκία κινείται στο εσωτερικό του Οργανισμού μεταξύ άλλων και για την αναγνώριση των κατεχομένων ως κράτος. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο για την Άγκυρα, αλλά θα επιδώξει να έχει οφέλη μακροπρόθεσμα.

Το δεύτερο θέμα που «τρέχει» είναι το παζάρι με τις ΗΠΑ για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που όσο περισσότερο πιέζουν οι δυτικοί για την ένταξη της Σουηδίας τόσο η Άγκυρα θα εγείρει νέες επιδιώξεις. Σημειώνεται ότι πάντα στις τουρκικές επεκτατικές διαθέσεις βρίσκεται το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος όπως περιγράφεται στο νεοτουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το τρίτο θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό αφού η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα οδηγήσει τον Ερντογάν να ζητήσει οικονομική στήριξη από την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό είναι άγνωστο αν θα επιχειρήσει επανάληψη των γεγονότων του 2020 στον Έβρο ή 2015 στα νησιά, ή θα επιλέξει κάτι άλλο, όπως ένα ναυάγιο ή ένα περιστατικό όπως αυτό της σύγκρουσης πλοίων στη Χϊο τις προηγούμενες μέρες.

Τέταρτο θέμα, είναι η διεθνής εικόνα της που επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα της ρίχνοντας γέφυρες με τη Σαουδική Αραβία και Εμιράτα, αλλά κυρίως με την Αϊγυτπο και το Ισραήλ. Όμως οι μεν ΑΙγύπτιοι βλέπουν την Τουρκία πολύ επιφυλακτικά αφού είναι ακόμη «νωπά»  τα γεγονοτα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η εισβολή της τη Λιβύη, ενώ και το Ισραήλ γνωρίζει τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ιράν και τη Χαμάς.

Πέμπτο και πιο σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι η δέσμη τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο που περιλαμβάνουν το casus belli για τα 12 μίλια, την «τουρκική θεωρηση» της υφαλοκρηπίδας με τα «νησιά να μην έχουν» μόνο στο Αιγαίο ή «επειδή έχουν ακτη απέναντι», την αποστρατικοποιηση των νησιών και την προώθηση της «τουρκικής μειώνοτητας της δυτική Θράκης».

Σε αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι στην Ελλάδα έσπευσαν να δουν «παράθυρο διαλόγου» με την Τουρκία, ενώ η Άγκυρα, απλά και μόνο κατέβασε του τόνους για πείσει τις ΗΠΑ να πάρει τα F-16, γεγονός πυ δείχνει ότι αρκετοί στην Αθήνα δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνται τις προθέσεις και διεκδιήσεις της Άγκυρας.

Έτσι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Τουρκία θα κινηθεί στο τρίπτυχο Κυπριακό-Αιγαίο (Γαλάζια πατρίδα)-μεταναστευτικό, με έμφαση και στους υδρογονάθρακες ότι ανεβαίνουν σημαντικά οι τιμές στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα