Πολιτική

Ανοίγει το θέμα του χρέους, επιστρέφουν οι Θεσμοί


Παραμένουν οι διαφωνίες, ωστόσο πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά τη στάση των Θεσμών στο θέμα της ελληνικής αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η επιστροφή του κουαρτέτου στην Ελλάδα αναμένεται άμεσα (πληροφορίες κάνουν λόγο για αύριο ή την Τετάρτη), ενώ παράλληλα σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τα μέλη  να προετοιμαστούν για έναρξη των συζητήσεων για το χρέος τον Απρίλιο.

Πάντως, στελέχη με γνώση των συζητήσεων των τελευταίων ημερών υποστηρίζουν ότι εφόσον επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή των δανειστών, τότε θα παραμείνει έως ότου καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ή τουλάχιστον να φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία.

Προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού ζητά ο Ντάισελμπλουμ

Η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος τόνισε πως στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Μοσκοβισί: Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα καλείται να αποφασίσει το αποψινό Eurogroup, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό σημαίνει πρώτον, ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές, δεύτερον, ότι υπάρχει ακόμα ορισμένη δουλειά που πρέπει να γίνει, τρίτον, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τέταρτον, ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

«Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε ο Γάλλος επίτροπος. «Σήμερα θα συζητήσουμε αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να ζητήσουμε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα», ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο κενό και πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Κατέληξε, λέγοντας ότι κατά την άποψή του σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Financial Times: Το Ταμείο γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση

 «Θα συμμετέχει το ΔΝΤ ή όχι;» αναρωτήθηκε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις συνομιλίες. «Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι είναι αδιανόητο χωρίς το ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που μπορεί να βρεθεί κάποιος».

Το ΔΝΤ δέχτηκε ισχυρή πίεση να «χαλαρώσει» τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, εν μέσω φόβων ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα «εκραγεί» τη στιγμή που η Ευρώπη πασχίζει να αντιμετωπίσει μια μαζική εισροή μεταναστών και η Βρετανία οδεύει σε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ελλάδα, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα δεν χρειάζεται κεφάλαια μέχρι τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους 3,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ.

«Το Βερολίνο είναι εγκλωβισμένο», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχους. «Θα ήθελαν να είναι λίγο ποιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει αρκετά ξεκάθαρους στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη Bundestag. Και δεν τολμούν να τους επανεξετάσουν».

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού είπε ότι ακόμα και ο Β. Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λύσει την προσφυγική κρίση και συνεπώς είναι αντίθετος στο να επαναληφθεί το περσινό δράμα, όταν προώθησε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις