Χρηστικά

Ανοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους


Ανοιξε η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ όπου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να δηλώνουν ότι εργάζονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ . Το νέο καθεστώς που διέπει τους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπει παρακράτηση 10% στον μισθό τους, αντί για περικοπή 30% στη σύνταξή τους που ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στην πλατφόρμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση-κι αν πιαστούν από τις αρμόδιες αρχες- θα βρεθούν αντιμετώποι με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει σε ύψος που αναλογεί σε12 συντάξεις.

Οι κρατήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιανουάριου 2024, ενώ το μέτρο αφορά όλους τους μισθωτούς, ακόμα κι αν είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες. Και οι επαγγελματίες πρέπει να το δηλώσουν, αυτοί δεν θα έχουν παρακράτηση 10%, αλλά θα πληρώνουν προσαυξημένη εισφορά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης.

Εξαιρούνται από την παρακράτηση εκείνοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι πολύτεκνοι και έχουν ένα παιδί φοιτητή ή ανίκανο για εργασία ή ανήλικο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα