Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για χαμηλότερα πλεονάσματα - Στο 2% ο πήχυς


Απολύτως εφικτός καθίσταται πλέον ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος  ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Οι πολύμηνες προσπάθειες δύο κυβερνήσεων - Τσίπρα και Μητσοτάκη – φαίνεται ότι έχουν αποδώσει καρπούς και στους κόλπους της Ευρωζώνης διαμορφώνεται πλέον πρόσφορο κλίμα για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.

Η συζήτηση για αναθεώρηση του στόχου και χαμήλωμα του πήχυ θα ξεκινήσει επισήμως τον Δεκέμβριο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν με τα συμπεράσματα της τέταρτης αξιολόγησης.

Στην έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Νοεμβρίου, θα υπάρχει για πρώτη φορά «παράθυρο» από την Κομισιόν για αναπροσαρμογή του δυσπρόσιτου στόχου (3,5% του ΑΕΠ) που είναι υποχρεωμένη να «κυνηγά» η κυβέρνηση, έχοντας ουσιαστικά «δεμένα χέρια» όσον αφορά την άσκηση δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

«Aνάσα» στην οικονομία

Μετά από πολλές εσωτερικές συζητήσεις και διεργασίες, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί είναι έτοιμοι να συναινέσουν για τον καθορισμό χαμηλότερων στόχων, που θα δώσουν «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και μεγαλύτερα περιθώρια στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της στα φορολογικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έχει θέσει το νέο στόχο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, αντί του 2,2% που είναι τώρα ο μέσος όρος των συμπεφωνημένων πλεονασμάτων για το διάστημα από το 2023 έως το 2060. Το ζήτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν να χαμηλώσει ο πήχυς από το 2020 ή από το 2021.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο, όπου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος συνολικά οι λεπτομέρειες για το ελληνικό αίτημα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα επιδιώξει να πετύχει νωρίτερα μια πρώτη έμμεση μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αξιοποιώντας την επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα -  περίπου 730 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά ζητούσε αρχικά να  συνυπολογίζονται αυτά τα κέρδη στο πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα σχεδιάζεται να  μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου να συνυπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα και εμμέσως να το μειώνουν. Με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου του 2018, αυτά τα χρήματα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς».

Τα φορολογικά

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργούΟικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Η συζήτηση επικεντρώθηκε πάντως στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, στις εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης, στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων και στις αποκρατικοποιήσεις.

Κατά τις πληροφορίες έμφαση δόθηκε στον ΦΠΑ  των ακινήτων, τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει», προκαλώντας αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι κοινοτικός φόρος και ως εκ τούτου οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν το πράσινο φως της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα