Τουρισμός

Ανοίγει και πάλι η εμβληματική art nouveau Villa Majorelle (pics)


H Villa Majorelle, το εμβληματικό art nouveau κτήριο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ανρί Σοβάζ για τον κατασκευαστή επίπλων Λουί Μαζορέλ στη Νανσί της Γαλλίας, ξανανοίγει, μετά από εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, τις πύλες της για το κοινό, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο πλήρως art nouveau κτήριο της Νανσί σχεδίασε ο Σοβάζ γύρω στο 1901-1902 για τον Λουί Μαζορέλ, του οποίου ο γιος, ο Ζακ, πώλησε στην κυβέρνηση της Γαλλίας το 1926.

Η βίλα χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο το 1975 και ο δήμος της Νανσί -ιδιοκτήτης του κτηρίου από το 2003- προσέφερε ξεναγήσεις σε αυτό τα σαββατοκύριακα από το 2007.

Villa Majorelle

Ήταν τέτοια η επιτυχία των ξεναγήσεων, που ο δήμος ανέθεσε στο Musée de l'École de Nancy -μουσείο αφιερωμένο στο κίνημα της σχολής art nouveau της Νανσί- την ευθύνη να σχεδιάσει το επιστημονικό και πολιτιστικό πρότζεκτ που θα επέτρεπε να ανοίξει και πάλι το κτήριο τις πύλες του μόνιμα για το κοινό.

Πλέον, σχεδόν 100 έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και έργα τέχνης από τις συλλογές του μουσείου έχουν βρει θέση στη βίλα. Αν και τα έπιπλα είναι σχεδόν στο σύνολό τους τα πρωτότυπα, άλλα, ταυτόσημα με αυτά που είναι παρόντα στη βίλα, έπρεπε να εντοπιστούν.

Villa Majorelle

Το τελικό στάδιο εργασιών προγραμματίζεται για το 2021-2022, αν και δεν θα είναι κλειστή, σε αυτό το στάδιο, η βίλα για το κοινό.

Villa Majorelle

Οι εργασίες αυτές αφορούν την ανασύσταση του λουτρού και της γκαρνταρόμπας που είναι δίπλα στην κρεβατοκάμαρα, τη δημιουργία χώρων διδασκαλίας και εκπαίδευσης στον πρώτον όροφο και την ανακαίνιση του στούντιο του Λουί Μαζορέλ στον δεύτερο όροφο.