Χρηστικά

Από σήμερα οι αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης


Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου στην οποία δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να λαμβάνουν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες προκαταβολή της σύνταξής τους, ώσπου να εκδοθεί η οριστική.

Η προκαταβολή σύνταξης κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα.

Η πλατφόρμα θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ. Προκειμένου να μην καθυστερήσει η πληρωμή των προκαταβολών, διασταυρώσεις με τον φάκελο του ασφαλισμένου δεν θα γίνονται. Θα χρησιμοποιούνται μόνο τα διαθέσιμα ψηφιακά δεδομένα του e-ΕΦΚΑ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες, ξεκαθαρίζεται πως η βεβαίωση που θα οδηγεί στην προκαταβολή σύνταξης δεν θα συνιστά συνταξιοδοτική απόφαση.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ. Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος.

Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές και τα αναδρομικά τους να πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Αύριο πιστώνονται και τα αναδρομικά των κληρονόμων

Αύριο, Τετάρτη 10 Μαρτίου, πιστώνονται στους λογαριασμούς 25.000 κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016.

Διαβάστε επίσης