Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ οι επενδυτές επικεντρώνονται στις ενδείξεις για σταθερή οικονομική ανάκαμψη.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς ρεκόρ αύξησης κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του IHS Markit, ενώ τα εργοστάσια ήρθαν αντιμέτωπα με την μεγαλύτερη αύξηση του κόστους πρώτων υλών των τελευταίων τουλάχιστον δυο δεκαετιών. Σύμφωνα με το Reuters, η πανδημία της Covid-19 ανάγκασε τις κυβερνήσεις να κλείσουν μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία, όμως τα εργοστάσια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοικτά και η άρση ορισμένων περιορισμών ενίσχυσε τη ζήτηση. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούνιο από 63,1 τον Μάιο, υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση (63,1). Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τότε που άρχισε η διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας, τον Ιούνιο του 1997. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος περιλαμβάνεται στον σύνθετο PMI που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα και θεωρείται καλός «οδηγός» για την οικονομική ευρωστία, αυξήθηκε από το 62,2 τον Μάιο στο 62,6 τον Ιούνιο.

Τον Μάιο του 2021, το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,9%, από 8,1% τον Απρίλιο, ενώ στην ΕΕ η ανεργία μειώθηκε στο 7,3%, από 7,4% τον Απρίλιο. Τον Μάιο του 2020, η ανεργία στην ευρωζώνη και στην ΕΕ ήταν 7,5% και 6,9%, αντιστοίχως. Τον Μάιο του 2021 καταγράφηκαν 15,278 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 12,792 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 382.000 στην ΕΕ και κατά 306.000 στη ζώνη του ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ καταγράφουν η Ελλάδα (15,4%), η Ισπανία (15,3%) και η Ιταλία (10,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ολλανδία και την Τσεχία (3,3%) και στη Γερμανία (3,7%). Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών), τον Μάιο του 2021 ήταν 17,3% στην ΕΕ και 17,5% στη ζώνη του ευρώ, μειωμένο από 18,2% και 18,4% αντιστοίχως τον προηγούμενο μήνα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα θα αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε καταρτισθεί στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του ιού, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν μειώσει την πιθανότητα πολύ κακών σεναρίων. Φυσικά, η αρχική ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB). H ΕΚΤ αρχίζει τη συζήτηση για το αν θα περιορίσει τo τεράστιο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την προκληθείσα από τον κορονοϊό ύφεση, ενώ εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της από διαφορετικές χώρες. Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ESRB ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος μπορεί να δυσκολευτούν από μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού τους για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης από την πανδημία. Μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημείωσε το ESRB. «Ο αντίκτυπος από τη μετάδοση… θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αν η ενίσχυσης της κλίσης στην καμπύλη των αποδόσεων προηγείτο αισθητά της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Μία αισθητά ισχυρότερη από ό,τι παρατηρείται σήμερα αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του χρέους, κυρίως σε χώρες που μπήκαν στην κρίση της COVID-19 με αυξημένο χρέος».

Στη Μεγάλη Βρετανία, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε, αφού ο δείκτης PMI των IHS Markit/CIPS έπεσε στις 63,9 μονάδες τον Ιούνιο μετά το ιστορικό υψηλό των 65,6 μονάδων τον Μάιο.

Πτώση 2,4% σε ετήσια βάση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Μάϊο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Σε σχέση με τον Απρίλιο, σε πραγματικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2%. Η άνοδος σε μηναία βάση αποδίδεται στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η μεταποίηση στην Κίνα υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών τον Ιούνιο, καθώς η πρόσφατη άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων και τα εμπόδια που υπήρξαν στην εφοδιαστική αλυσίδα, επηρέασαν την παραγωγή και οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης. Ο μεταποιητικός δείκτης της Caixin Media, σε συνεργασία με την IHS Markit, σημείωσε πτώση στις 51,3 μονάδες τον Ιούνιο σε σχέση με τις 52 μονάδες τον Μάιο. Το αποτέλεσμα είναι προς την ίδια κατεύθυνση με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία έκαναν λόγο για πτώση στις 50,9 μονάδες τον Ιούνιο από τις 51 μονάδες τον Μάιο. Τόσο η μέτρηση της Caixin όσο και τα επίσημα στοιχεία διαπίστωσαν στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από την εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης και την αναζωπύρωση του ιού στη νότια επαρχία της Κίνας, την Guangdong.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 455.05 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.49%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,077.86 μονάδες, με κέρδη 0.33%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,126.42 μονάδες, σημειώνοντας άλμα 1.26%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,605.05 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.48%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,553.82 μονάδες, ενισχύθηκε 0.71%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,295.5 μονάδες, με άνοδο 0.77%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,930 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.23%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις