Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τις αυξήσεις επιτοκίων να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε λιγότερο επιθετικές κινήσεις από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατά τη διήμερη συνεδρίαση για τη χάραξη της πολιτικής της, η οποία ξεκινά σήμερα. Οι αγορές αναμένουν ότι θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αύριο.

Προειδοποιήσεις προς τις τράπεζες αναφορικά με τους κινδύνους που προκαλεί το νέο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εν γένει απεύθυνε ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM Andrea Enria. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ισχυρές και ανθεκτικές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές χρηματοδότησης τους καθώς κινδυνεύουν να «αιχμαλωτιστούν» από την αύξηση των επιτοκίων.

Η κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα «σταθεροποιείται», όπως εκτιμά η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, οι οποίες συγκλονίζουν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νέα έκθεση της Bank of America δείχνει την αρνητική στροφή που δείχνει να παίρνει η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ελλοχεύουν οι κίνδυνοι για συστημικό πιστωτικό γεγονός. Συγκεκριμένα, στην έρευνα που έλαβε χώρα ανάμεσα σε παράγοντες της αγοράς, σχεδόν το 42% των fund managers περιμένει ύφεση της οικονομίας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 24% που είχε ίδια άποψη στην έκθεση του Φεβρουαρίου. Παράγοντες που δεν βλέπουν ύφεση, θεωρούν πως η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη για τον επόμενο ένα χρόνο. Το 80% των fund managers βλέπει πως οι συνθήκες του στασιμοπληθωρισμού θα παραμείνουν, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία να μην ανακάμπτει. Την ίδια στιγμή, υπάρχει προβληματισμός από το 31% για πιθανό συστημικό πιστωτικό γεγονός, το οποίο αναμένεται να προέλθει από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεπικουρούμενο από το εταιρικό χρέος της χώρας και τα ακίνητα ανεπτυγμένων αγορών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 446.80 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1.41%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,180.55 μονάδες, με κέρδη 1.48%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,537.90 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.81%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,198.15 μονάδες, με άλμα 1.77%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,112.91 μονάδες, ενισχύθηκε 1.42%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,561 μονάδες, με άνοδο 2.55%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,051.11 μονάδες, αυξανόμενος κατά 2.47%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα