Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ στα πρακτικά της ΕΚΤ, όπως προκύπτει από τη συνεδρίασης του Οκτωβρίου, η  πρόταση για αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης υποστηρίχθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία. «Η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κρίθηκε ως η κατάλληλη απάντηση δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού και του κινδύνου ότι αυτό μπορεί να επιτείνει τις μεσοπρόθεσμες πιέσεις στις τιμές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των πρακτικών. Οι υφεσιακοί κίνδυνοι δεν παραβλέπονται από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όμως η επικρατούσα άποψη είναι πως αυτή θα είναι «ρηχή» και μικρής διάρκειας. Παράλληλα εκτιμάται ότι συνέχιση της επιθετικής πολιτικής αναφορικά με τα επιτόκια, αποτελεί το κυρίαρχο «εργαλείο» για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Η Fed θεωρεί πως είναι σκόπιμο να χαλαρώσει σύντομα την πολιτική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων στην προσπάθειά της για συγκράτηση του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της συμφώνησαν ότι θα πρέπει σύντομα να επιβραδυνθεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας σήμα για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να βλέπουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού, αλλά επισήμαναν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την επιθετική αύξηση επιτοκίων.

Λιγότερο βαθιά από ό,τι προβλεπόταν θα είναι η ύφεση της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ανέβηκε στις 86.3 μονάδες για τον Νοέμβριο, από 84.5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, καθώς φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για τις προοπτικές τους τους επόμενους μήνες.

Η Remy Cointreau ανακοίνωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα αντανακλά την επιστροφή στις κανονικές τάσεις κατανάλωσης ύστερα από δύο χρόνια «εξαιρετικής ανάπτυξης».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 440.84 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.46%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,962.65 μονάδες, με κέρδη 0.41%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν στα ίδια, όντας στις 7,465.8 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,541.56 μονάδες, με άλμα 0.79%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,707.32 μονάδες, ενισχύθηκε 0.42%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,725 μονάδες, με άνοδο 0.59%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,394.09 μονάδες, αυξανόμενος 0.75%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα