Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με ώθηση από στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 8,5%, από το 9,1% του Ιουνίου και ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ήταν στα επίπεδα του 8,7%. Σημείο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν γενικά κατά 4,6%, ενώ υποχώρησε αισθητά, κατά 7,8% και η τιμή της βενζίνης. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία. 

Οι πρώτες ενδείξεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δίνουν τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς της για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Προς το παρόν πάντως οι υπεύθυνοι καθορισμού της πολιτικής της τράπεζας επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν σφιχτή νομισματική πολιτική, ώσπου να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Η Fed είναι “πολύ, πολύ μακριά από την ανακοίνωση μιας νίκης” κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο Νίιλ Κασκάρι πρόεδρος της Fed στη Μινεάπολη, σε μία ομιλία που έκανε στη διάσκεψη Aspen Ideas Conference, παρά τα ευπρόσδεκτα νέα για την αναφορά σχετικά με την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η πλειονότητα των αναλύσεων που έχουν ως αντικείμενο την πορείας της Ευρωζώνης, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον αναπόφευκτο να διολισθήσει προς την ύφεση τους επόμενους μήνες. Αυτό υποστηρίζει και το Bloomberg, το οποίο ωστόσο εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι «ρηχή», μικρής εμβέλειας και δυναμικής, από την οποία η οικονομία της Ευρωζώνης θα «ξεγλιστρήσει» πολύ σύντομα, εντός των δύο πρώτων τριμήνων του 2023.

Ανοδο κατά 14.000 σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει πως άγγιξαν τις 262.000, ενισχυμένες για δεύτερη εβδομάδα, όντας στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο. Αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, περίμεναν 265.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, έφτασε στις 252.000. Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας ήταν 1,43 εκατομμύρια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου. Οι αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν από 260.000 στα 248.000.

Οι αποπνικτικές θερινές θερμοκρασίες και οι υψηλές τιμές αερίου έχουν ενισχύσει τη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ενέργειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αυξάνοντας τη ζήτηση αλλά καλύπτοντας την αδυναμία σε οικονομίες που ταλανίζονται από φόβους για ύφεση. Στο μεταξύ η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε τα προ της πανδημίας υψηλά επίπεδα, χάρη στην υψηλότερη της αναμενόμενης παραγωγής από τη Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές, όπως είπε ο IEA, μειώθηκαν κατά 115.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο στα 7,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα -- μια μείωση μόλις κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους.Τα έσοδα από τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήταν μειωμένα κατά 2 δισεκ. δολάρια τον Ιούλιο στα 19 δισεκ. δολάρια κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Η ολλανδική ασφαλιστική Aegon αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις ετήσιες οικονομικές της επιδόσεις.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στα ίδια, όντας περίπου στις 440.04 μονάδες. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,756.05 μονάδες, με κέρδη 0.18%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,469.19 μονάδες, χάνοντας 0.51%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 13,691.85 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,544.67 μονάδες, ενισχύθηκε 0.33%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,857 μονάδες, με άνοδο 0.68%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,375.78 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.28%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα