Αγορές

Ράλι και στη Wall Street, +3,8% o Dow Jones


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, εξαιτίας των δοκιμών πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού από την αμερικανική εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο, καθώς η παραπάνω εταιρία γνωστοποίησε ότι οι συμμετέχοντες στην δοκιμή πρώτης φάσης του εμβολίου εμφάνισαν ανοσολογική απόκριση, γεγονός το οποίο αποτελεί θετικό βήμα στην παρεμπόδιση της μόλυνσης από την covid-19.

Χθες ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, τόνισε πως οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει «θεμελιώδεις διαφορές» με τη Μεγάλη Ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα, παρά την εξαιρετικά υψηλή ανεργία και τη βαθιά ύφεση. «Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν τρόπο. Ο Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φθάσει ακόμα και «το 20 και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προειδοποίησε. Παρ’ όλ’ αυτά, προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ανοδικά κινήθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αφού ο δείκτης της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders) κατέγραψε κέρδη 7 μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο, όντας στις 37 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε πέσει σε ιστορικό χαμηλό, πέφτοντας στις 30 μονάδες από τις 72 τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου αυξήθηκε 8,1%, όντας στα 31,82 δολ. ανά βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο σήμερα, την ώρα που το σύνολο των νεκρών από τις επιπτώσεις της νόσου προσεγγίζει τους 90.000.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 24,597.37 μονάδες, με άνοδο 3.85%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 2,951.82 μονάδες, αυξανόμενος κατά 3.08%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 9,234.83 μονάδες, με κέρδη 2.44%.