Αγορές

Άνοδος και σήμερα στη Wall


Με κέρδη  έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά της covid-19.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο, καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου. Έγινε έτσι η εταιρεία στον κόσμο που φθάνει σε αυτό το στάδιο. 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την — καθοριστική — φάση στις ΗΠΑ· οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο). Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου. Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού — δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορονοϊό — στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, γνωστοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες χθες Τρίτη με ανακοίνωσή τους που δημοσίευσε η επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν άλλες 63.262 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τα 3,42 εκατομμύρια. Παράλληλα ακόμη 850 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 σε ένα 24ωρο, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να ανέρχεται πλέον σε 136.432 θανάτους.

Αύξηση κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στις αρχές Ιουλίου χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid-19 σε αρκετές πολιτείες της χώρας, όπως καταδεικνύει έκθεση της Fed για την αμερικανική οικονομία, από τέλη Μαίου ως τις 6 Ιουλίου. Παράλληλα, σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αβέβαια το οικονομικό outlook. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τονίζει επίσης πως "σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε, αλλά παρέμεινε αρκετά κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν την πανδημία της Covid-19". Στην έκθεση επισημαίνεται ότι "οι οικονομικές προοπτικές παρέμειναν εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς πολλές επιχειρήσεις ανησυχούσαν για τη διάρκεια της πανδημίας και τον οικονομικό της αντίκτυπο".

Η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά στις ΗΠΑ, κατά 5,4%, σε σύγκριση με τον Μάΐο, ενώ οι ειδικοί προέβλεπαν κέρδη 4,3%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, όπου και ξεκίνησε η πανδημία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Empire State της Fed Νέας Υόρκης κινήθηκε ανοδικά στις 17,2 μονάδες τον Ιούλιο από -0,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν να βρεθεί στις ανέμεναν 8,9 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του.

Παράλληλα, τα αποτελεσμάτων τριμήνου ανακοίνωσε η Goldman Sachs, όντας ανώτερα των προσδοκιών αφού τα έσοδα από συναλλαγές αυξήθηκαν 93%. Παράλληλα, η Wells Fargo σημείωσε απώλειες 2,4 δισ. δολ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του και υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε «κατασταλτικές ενέργειες» της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ουάσινγκτον θα επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε κινεζικές εταιρείες, όπως ο γίγαντας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, που κατηγορούνται για διευκόλυνση παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 26,870.85 μονάδες, με κέρδη 0.86%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 10,550.49 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.59%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 10,550.49 μονάδες, με άνοδο 0.59%.