Αγορές

Άνοδος άνω του 1.3% στη Wall από τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ


Με κέρδη έκλεισε, απόψε η Wall Street, εξαιτίας των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να ωθήσουν τη Fed σε νέα μείωση επιτοκίου, ώστε να σταθεροποιηθεί το αμερικάνικο ΑΕΠ.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο, καθώς έλαβε ώθηση από τη μεγάλη πτώση που κατέγραψε η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Σεπτέμβριο, όντας στο 3,5%. Πρόκειται για νέο χαμηλό 50 ετών, καθώς δημιουργήθηκαν 136.000 νέες θέσεις εργασίας. Το Αμερικάνικο υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι παραμένει πολύ χαμηλό το ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, ενώ ο μέσος όρος του ωρομίσθιου έπεσε κατά μία δεκάρα.

Την ίδια ώρα, το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών κινήθηκε ανοδικά κατά 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 54,9 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,2%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,4%, ενώ αυτές των αυτοκινήτων επίσης ανέβηκαν 2,7% στα 14,28 δισ. δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων, περίπου, 5 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στις αγορές χρήματος ως τον Νοέμβριο, πραγματοποιώντας καθημερινά δημοπρασίες repos ύψους $75 δισ. ως τις 4 Νοεμβρίου, αντί για την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως "αν και δεν μοιράζονται όλοι ισότιμα οικονομικές ευκαιρίες και η αμερικάνικη οικονομία αντιμετωπίζει κάποιους κινδύνους, συνολικά είναι σε καλή κατάσταση και η δουλειά μας είναι να την κρατήσουμε έτσι για όσο περισσότερο γίνεται", συμπληρώνοντας ότι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία προέρχονται από τη "χαμηλή ανάπτυξη, τον χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια".

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 26,570.84 μονάδες, με άνοδο 1.41%.

Παράλληλα, o S&P 500  έφτασε τις 2,950.80 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.38%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 7,982.47 μονάδες, με κέρδη 1.40%.