Αγορές

Άνοδος σχεδόν 2% στη Wall


Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ωθούμενη από τις εξελίξεις γύρω από το πακέτο στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε κέρδη, καθώς εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, την Παρασκευή, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, λόγω του μεγάλου πακέτου μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και του εκ νέου ‘ανοίγματος’ της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να στρέψει τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ τόνισε στο Κογκρέσο ότι η οικονομία είναι ακόμα μακριά από το να εκπληρώσει τον διπλό στόχο της Fed για μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Οι πρώτες παραλαβές του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 μετά την έγκριση που έλαβε αναμένεται ότι θα αρχίσουν αύριο, Τρίτη, βοηθώντας στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, σύμφωνα με την IHS Markit, ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα του μεταποιητικού  κλάδου έφτασε το Φεβρουάριο στις 58,6 μονάδες, ενώ η πρώτη μέτρηση έκανε λόγο για 58,5 μονάδες, ενώ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 59,2 μονάδων τον Ιανουάριο. Ο μεταποιητικός PMI ανέβηκε το Φεβρουάριο στις 60,8 μονάδες από 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει το Institute for Supply Management. 

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 64,8 μονάδες από 61,1 μονάδες. Ο δείκτης για την παραγωγή άγγιξε τις 63,2 μονάδες από 60,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 31,535.58 μονάδες, με κέρδη 1.95%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,901.35 μονάδες, ανεβαίνοντας 2.37%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 13,588.83 μονάδες, με άνοδο 3.01%.