Αγορές

Άνοδο στη Wall έφερε η Moderna


Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ωθούμενη από τις εξελίξεις γύρω από το νέο εμβόλιο κατά της covid-19.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο, ενώ το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί τα παρόμοια αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρν από μια εβδομάδα η Pfizer, με την αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου να κυμαίνεται στο 90% και το ρωσικό με πάνω από 92%. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά καινοτόμα και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους. Η Moderna σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση έγκρισης για χρήση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αυτά είναι ακόμη πρώιμα δεδομένα και βασικές ερωτήσεις σχετικές με το εμβόλιο, παραμένουν αναπάντητες. Στις δοκιμές συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι μισοί από αυτούς έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονικούς εμβολιασμούς (placebo). Η ανάλυση της Moderna βασίστηκε στις πρώτες 95 δοκιμές που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.319.561 θανάτους σε όλον τον κόσμο αφότου το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον 54.493.680 είναι οι επισήμως διαγνωσμένες μολύνσεις από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 34.839.400 θεωρούνται οι ασθενείς που έχουν ιαθεί.

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σιάτλ, Πολιτείες και μεγάλες πόλεις επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες τα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πανδημία: ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον τα 11 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 246.000. Καθώς πλησιάζει η αργία των Ευχαριστιών, στις 26 Νοεμβρίου –που συνήθως αποτελεί ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις– ανακοινώνονται μέτρα παντού, που όμως δεν φτάνουν μέχρι το πλήρες λοκντάουν, παρά μόνο στην περίπτωση του Νέου Μεξικού.Μια αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με την άνοιξη: οι περισσότερες Πολιτείες (31 σε σύνολο 50), μεταξύ των οποίων και πολλές που κυβερνώνται από τους Ρεπουμπλικάνους, επιβάλουν πλέον τη χρήση μάσκας.

Χθες, 15 οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού υπέγραψαν χθες αυτό που μπορεί να καταστεί η μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP),θα οδηγήσει σταδιακά σε χαμηλότερους δασμούς ενώ στόχο έχει να καταπολεμήσει τον προστατευτισμό, να ενισχύσει τις επενδύσεις και να επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών εντός της περιοχής. Η RCEP περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα 10 μέλη της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN): Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες.

Την ίδια ώρα, η Ιαπωνία βγήκε από την ύφεση, η Κίνα ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 29,952.22 μονάδες, με κέρδη 1.6%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,628.44 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.21%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 11,924.13 μονάδες, με άνοδο 0.8%.