Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο - Αλλαγή κλίματος στις αγορές


Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, που επιστρέφουν σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης μετά από τρεις μέρες μεγάλων απωλειών. Ανοδικά κινούνται οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, περίπου 2,2% κερδίζει ο DAX, εικόνα σταθεροποίησης στα ομόλογα. Ισχυρή ανοδική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΧΑ, όπου ο ΓΔ κερδίζει 1,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 3%.  

Η σφοδρή "καταιγίδα" που έπληξε τις αγορές βρίσκεται σε ύφεση, δημιουργώντας ελπίδες ότι "τα χειρότερα" θα αποφευχθούν και η διόρθωση θα ολοκληρωθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ομως οι κίνδυνοι είναι ορατοί: Η ουκρανική κρίση συνεχίζεται, η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, το ενεργειακό κόστος παραμένει δυσβάστακτο για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις, οι αυξήσεις επιτοκίων και κόστους χρήματος είναι θέμα χρόνου.

Ολα δείχνουν ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται σε πέλαγος αβεβαιότητας και το βραχυχρόνιο ρίσκο θα είναι υψηλό. Στο ΧΑ αναμένεται ρευστό σκηνικό με έντονη μεταβλητότητα, διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Προς το παρόν η ανοδική αντίδραση δημιουργεί αισιοδοξία και προσδοκίες. Η μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών δημιούργησε αγοραστικές ευκαιρίες, δίνοντας  δυνατότητα επανατοποθέτησης κεφαλαίων που είχαν αποσυρθεί με ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών. Το αγοραστικό ενδιαφέρον "μεταφράζεται" σε ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών και αυξημένο τζίρο, ο οποίος υπερέβη τα 9 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Μετοχές και δείκτες

Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η επάνοδος του ΓΔ στις 930+ μονάδες, ώστε να επαναβεβαιωθεί η στήριξη που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή αυτή και να περιοριστούν οι πιθανότητες περαιτέρω διόρθωσης προς τις 900 μονάδες.

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, με μικρές διακυμάνσεις.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 930 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,82%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 2% στις 2.247,2 μονάδες. Αλμα +2,30% πραγματοποιεί ο FT40M των mid caps

Σε υψηλά ημέρας και ο τραπεζικός δείκτης, με άνοδο +2,80%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγείται η Εθνική  με +4,3%. Πειραιώς +3,6%, Alpha +3,2%,Τρ. Ελλάδος +1,8%, Eurobank +1,6%, Attica Βank .+0,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ και ΟΠΑΠ +3,4%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕλβάλΧαλκόρ +2,7%, Motor Oil και Αegean +2,3%, Βιοχάλκο  και Μυτιληναίος +2,1%, ΟΤΕ +2%,  ΟΛΠ +1,4%. Στον αντίποδα , Ελλάκτωρ -2,2%, Coca-Cola και ΕΛΠΕ -0,7%

Στα mid caps Epsilon +4,6%, Καμπάς +4,3%, Ευρ. Πίστη +4%, Φουρλής και Cenergy +3%, +3%, Intracom +2,7%, ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης +2,5%.

 Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν με σημαντική άνοδο και αξιόλογο όγκο συναλλαγών οι Q%R +8%, Intralot +6,5%,  Frigoglass +4,9%, Centric και Ξυλεμπορία +4,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα