Αγορές

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο


Θετικό κλίμα διαμορφώνεται σήμερα στις διεθνείς αγορές, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης – η οποία θα είναι μάλλον πρόσκαιρη.

Ανοδική αντίδραση εκδηλώνεται και στο ΧΑ, μετά τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής και αφού απέφυγε χθες τα χειρότερα, παραμένοντας κλειστό λόγω της αργίας των Θεοφανίων.

Όμως το στοίχημα παραμένει ανοιχτό και η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην  τις επόμενες ώρες. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αγορά  δεν έχει αποκτήσει  σαφή δυναμική και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί στη συνέχεια.
Όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχουν προς το παρόν καταλύτες που  θα μπορούσαν να δώσουν ανοδική κατεύθυνση στο ΧΑ.

Κυρίαρχο θέμα παραμένουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά – με επίκεντρο τη διανομή των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου  και σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα «μηνύματα» από την αποψινή συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, για την οποία πάντως η αγορά «κρατά μικρό καλάθι».

Καθοριστική για την πορεία του ΧΑ τις επόμενες μέρες θα είναι η στάση  των ξένων funds που περέμειναν τις τελευταίες μέρες αδρανή και σήμερα κάνουν πάλι αισθητή την παρουσία τους.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση άνοιξε με αρνητικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες, οι οποίοι όμως κινήθηκαν ανοδικά στη συνέχεια, υπερκαλύπτοντας τις αρχικές απώλειες. Θετική ένδειξη ο μεγάλος τζίρος, που ήταν 10 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 916,04 μονάδες με -0,44%  και πήγε μέχρι τις 924,93 (+0,63%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 923,70 κερδίζοντας 0,40%. Αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι επανήλθε πάνω από τις 920 μονάδες, που μπορεί να αποτελέσουν στήριξη και αφετηρία σε μιά επόμενη ανοδική κίνηση, με πρώτο στόχο τις 938 μονάδες.
 
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,50% στις 2.310,5 μονάδες.
 Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,68%, πήγε μέχρι +1,17% και τώρα  σημειώνει άνοδο 0,85%. Πειραιώς +1,7%,  Εθνική +1,2%,  Alpha και Attica +0,7%, Eurobank +0,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΑΔΜΗΕ +3,1%, Βιοχάλκο +2,2%, Σαράντης και ΟΠΑΠ +2%,  ΕΧΑΕ, Φουρλής, Ελλάκτωρ +1,4%.

Στο κόκκινο ΕΛΠΕ και  Lamda -1%, Jumbo και ΕΥΔΑΠ -0,7%, ΔΕΗ -0,5%.

Διαβάστε επίσης