Πολιτική

Ανοδική αντίδραση από το ΧΑ και προσπάθεια κατοχύρωσης των 500 μον.


Προσανατολισμό αναζητά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σήμερα καταγράφει αξιόλογα κέρδη της τάξης του 3,5% βοηθούμενο βέβαια από τις ευρωπαϊκές αγορές. Ύστερα από την χθεσινή κατοχύρωση κερδών, το ΧΑ φαίνεται να αποκτά και πάλι δυναμική προσπαθώντας να κατακτήσει τη ψυχολογική βάση των 500 μονάδων. Η βραχυπρόθεσμη κίνησή του θα εξαρτηθεί βέβαια από την διεθνή τάση.

Το στοιχείο που καθορίζει αυτή τη στιγμή την τάση στις αγορές είναι το πετρέλαιο. Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, συμφώνησαν να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν και το Ιράκ θα πράξουν το ίδιο. Ωστόσο, στις αγορές επικράτησε απογοήτευση με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου συζητούν απλώς για πάγωμα και όχι για μείωση της παραγωγής, και ακόμη και το πάγωμα μοιάζει απίθανο.

Οι traders στο πετρέλαιο δεν ενθουσιάστηκαν από τη συμφωνία κι έτσι ενώ το brent κάποια στιγμή χθες έφτασε στα 35,52 δολ. το βαρέλι, στη συνέχεια διόρθωσε και σήμερα βρίσκεται στα 33,03 δολ. (αν και καταγράφει άνοδο 2,35%). Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπάρχει μικρή αλλαγή στην παραγωγή αργού από τη Ρωσία ή και την Σ. Αραβία. Αυτό δείχνει ότι μια επανάληψη των υψηλών ιστορικών τιμών θα αποτελέσει μακροσκελή υπόθεση που θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ χωρών-μελών του OPEC και των υπολοίπων.

Παρά το ριμπάουντ των διεθενών χρηματιστηρίων οι αναλυτές της JPMorgan Asset Management προειδοποιούν ότι η πτώση δεν έχει "χτυπήσει πάτο" και ότι η ηρεμία στις αγορές δεν θα επιστρέψει μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα της κινεζικής οικονομίας και οι κεντρικές τράπεζες να γίνουν αξιόπιστες στα μάτια των επενδυτών. Η JPMorgan αναμένει το πετρέλαιο να πέσει κάτω από τα 22 δολ. καθώς οι αγορές «πνιγούν» από την υπερπροσφορά κι αυτό θα είναι ένα μεγάλος κίνδυνος για τις μετοχές. Από την άλλη μεριά ο χρυσός, παρότι έχει ανέβει 13% το 2016 μπορεί εύκολα να πέσει όχι γιατί ο κόσμος θα αποκτήσει μεγαλύτερη τάση για ρίσκο αλλά επειδή συσχετίζεται με τα άλλα εμπορεύματα των οποίων οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Ελλάδα, όπου ο πληθωρσιμός τρέχει πλέον με -0,7% κάτι που φανερώνει καχεκτική ζήτηση, το κυρίαρχο θέμα είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το πως θα λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν πάνω από 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και η ελληνική κυβέρνηση  θέλει να βάλει ένα πλαφόν στην πώλησή τους, κάτι που πηγαίνει κόντρα στο αίτημα των δανειστών για πώληση όλων των δανείων. Με βάση το καλύτερο σενάριο η αξιολογηση του προγράμματος θα λάβει τέλος μετά από ένα μήνα. Ως τότε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από τους δανειστές όσο και από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να έχει κάποια πρώτα αποτελέσματα έως το επόμενο Eurogroup που θα γίνει στις 7 Μαρτίου. 

Στο ταμπλώ, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 3,13% στις 497,8 μονάδες, οι τράπεζες κερδίσουν 5,1%, ενώ ο FTSEM είναι ανοδικό κατά μόλις 0,8, Ανοδικές είναι 48 μετοχές και καθοδικές 33. Ο τζίρος στα 30,5 εκατ. ευρώ. 

Στην Ευρώπη επικρατούν επίσης ανοδικές τάσεις με τον Stoxx 600 να βρίσκεται στις 326 μονάδες (1,8%).

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις