Πολιτική

Ανοδική αναλαμπή στο Χρηματιστήριο


 Ανοδική αναλαμπή στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να βρίσκει στήριξη στις τραπεζικές μετοχές. Όπως τονίζουν χρηματιαστηριακοί αναλυτές η αγορά έχοντας συμπληρώσει πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες -7,87%, δείχνει αντανακλαστικά παρά το δυσμενές γεωπολιτκιό περιβάλλον.

Η μεγάλη πτώση έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες με αποτέλεσματα αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Ωστόσο όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες,το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο ενώ ο Γ.Δ. πρέπει να διασπάσειο με ισυχρό τζίρο τις 615-620 μονάδες προκειμένου να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση.

Για ακόμα μία εβδομάδα συνεχίκζονται οι αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνησης  καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για τις αναταράξεις στην αγορά της Κίνας, ενω τριγμούς προκαλεί και η πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά όσο πιο γρήγορα τελειώσει η αξιολόγηση, τόσο πιο θετικό θα είναι για την αγορά που είναι τόσο τραυματισμένη τα τελευταία δύο χρόνια. Στα θετικά οι μεγάλοι όγκοι συναλλαγών γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Αρκετοί ξένοι και έλληνες αναλυτές δίνουν τιμές-στόχους για τις τράπεζες με σημαντικές αποδόσεις, για παράδειγμα ο στόχος για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι περίπου 0,50 ευρώ, δηλαδή μια καλή απόδοση από τα σημερινά 0,287 ευρώ. Ωστόσο αυτές οι τιμές-στόχοι δίνονται με βάση κάποιες παραδοχές, όπως αυτή της ανάπτυξης για το 2007 και ενός πολιτικού κλίματος που δεν θα σταθεί εμπόδιο σ' αυτή την ανάπτυξη.
Από την άλλη μεριά είναι εντελώς άγνωστο τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια. Έτσι οι σημερινές χαμηλές τιμές είναι συνέπεια της αβεβαιότητας που υπάρχει για το πολιτικό ρίσκο και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Καθώς οι αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος μπορεί να είναι ένα χρηματιστηριακό έτος που θα προσγειώσει τα διεθνή χρηματιστήρια το ερώτημα είναι κατά πόσο οι ελληνικές μετοχές μπορούν αυτονομηθούν καθώς ορισμένες αποτιμήσεις είναι χαμηλές. Διαφορετικά, το ερώτημα είναι πόσο θα μπορούσαν οι διεθνείς αγορές να επηρεάσουν αρνητικά το ελληνικό χρηματιστήριο, αν οι δείκτες κινηθούν με μεγάλες διακυμάνσεις φέτος.

Στατιστικά συνεδρίασης

Στις 589 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο +1,36%, με όγκο 62 εκατ. τεμάχια και με το τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ. Κέρδη +1,85% ο FTSE 25 στις 168,7 μονάδες. Άνοδος +2,49% για τον τραπεζικό δείκτη στις 52,6 μονάδες.

Η Eurobank βρίσκεται στα 0,9560 ευρώ με άνοδο +0,1%.  Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 0,2560 ευρώ με άνοδο +2,4%. Κέρδη +4,18% η Εθνική στα 0,299 ευρώ, +2,87% η Alpha Bank στα 2,15 ευρώ. 
Ανοδικά κινο΄νυται ΔΕΗ +3,74%, Ελλάκτωρ +2,99%, Τιτάνας +3,12%, Μυτιληναίος +1,83%. Πτωτικά κινούνται ΕΛΠΕ -0,78%, Intralot -0,87%, ΟΠΑΠ -0,15%, ΟΤΕ -0,11%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις