Αγορές

Ανοδικά το ΧΑ- Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος


Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, που επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά από 4 ημέρες πτώσης, δίνοντας υποσχέσεις για ανάλογη. Το ψυχολογικό κλίμα βελτιώνεται και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται.

Ομως η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα εξαιρετικά υποτονική και ο τζίρος πολύ χαμηλός –μόλις 33,5 εκατ. ευρώ. Εμφανής η επιφυλακτικότητα, η απροθυμία ανάληψης ρίσκου και ο προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές του ΧΑ, αλλά δεν βρίσκουν απήχηση στην αγορά, που παραμένει “μουδιασμένη”. Σήμερα πήρε τη σκυτάλη η Jefferies, με report όπου αναβαθμίζει την ελληνική αγορά σε “απόλυτα bullish”.

Ρευστό σκηνικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Κατά 0,30% ενισχύονται ο DAX και ο FTSE-100, με οιακά αρνητικό πρόσημο ο Dow Jones, στο +0,35% ο Nasdaq.

Καλύτερη εικόνα στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρούσε νωρίτερα κατά 3,5 μονάδες βάσης, παραμένοντας όμως ακόμη πολύ υψηλά, στο 1,34%.

Καθοριστική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναγκαστική λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Οπως επισημαίνουν, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε διαδοχικές στηρίξεις υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, το οποίο αποτελεί τώρα ισχυρή αντίσταση.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με μικρές διακυμάνσεις, τερματίζοντας στα υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898,97μονάδες, με άνοδο 1,06%. Ο FTSE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,17%, κλείνοντας στις 2.158,03 μονάδες. Κατά 2,67% υποχώρησε ο FT40M των mid caps, λόγω της μεγάλης πτώσης της Attica Bank, που συμμετέχει στον συγκεκριμένο δείκτη.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,15% και εν συνεχεία έχασε σημαντικό μέρος των κερδών. Τέρμάτισε στις 583,77 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,74%.  +0,30%. Εθνική +1,8%, Alpha +1,3%, Πειραιώς +0,7%, Eurobank +0,5%.  Στο limit down κλειδωμένη η Attica Bank (-30%).

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips τις καλύτερες αποδόσεις σημείωσαν Ελλάκτωρ και Aegean +3,4%, Motor Oil +3,2%,  ΕΛΠΕ +2,5%, ΕλβάλΧαλκόρ +2,2%, ΟΠΑΠ +2,1%, Βιοχάλκο και ΟΛΠ+1,8%, Μυτιληναίος +1,7%,  ΑΔΜΗΕ +1,6%, ΟΤΕ +1,5%,  ΕΥΔΑΠ +1,4%, Coca-Cola +1,2%.
Στο κόκκινο μόνον οι ΔΕΗ και ΕΧΑΕ με -0,3%.
 Στα mid caps και τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αξιόλογα κέρδη με μεγάλο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Lavipharm +8,7%, Frigoglass +8,2%, Αλουμύλ +6,5%, Αβαξ +6,1%, Ideal +5%, Epsilon +4,7%, Πλαστικά Θράκης +3,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης