Αγορές

Ανοδικά το ΧΑ με οδηγό τις τράπεζες


Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές που ανακάμπτουν σήμερα, η χρηματιστηριακή αγορά επιστρέφει σε ανοδική τροχιά, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Κέρδη της τάξεως του 1,15% καταγράφει αυτή την ώρα ο ΓΔ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 2,15%. Ομως η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική και ο συνολικός τζίρος μικρός.

Αλλαγή κλίματος επί τα βελτίω σημειώνεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται στο +0,80%, καθώς η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου αμβλύνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων της στην οικονομία.

Θετική εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι τιμές ενισχύονται και οι αποδόσεις υποχωρούν περίπου κατά 3,5 μονάδες βάσης, την ώρα που τα αντίστοιχα γερμανικά βρίσκονται σε δίνη πιέσεων.

 Στο ΧΑ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτή την εβδομάδα στην μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, που θα "τραβήξει" ρευστότητα από την αγορά - κυρίως από διεθνή  χαρτοφυλάκια που  δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πάντως, παρά τον προβληματισμό και τις υποβόσκουσες ανησυχίες, η προσφορά είναι μάλλον περιορισμένη και υπερκαλύπτεται από την ασθενή ζήτηση. Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν πάντως ότι η αγορά δεν έχει αποκτήσει ακόμη ισχυρή ανοδική δυναμική. Το "κλειδί" βρίσκεται στον τζίρο: Οσο παραμένει χαμηλός, οποιαδήποτε ανοδική ή καθοδική κίνηση δεν θα έχει διάρκεια.

Μετοχές και δείκτες

Την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας τα μέχρι στιγμής υψηλά ημέρας. Στη συνέχεια έχουν σταθεροποιηθεί σ' αυτά τα επίπεδα. 

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 910,41 μονάδες (+1,38%) και τώρα βρίσκεται στις 908,5  κερδίζοντας 1,15%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,35%, στις 2.200,7 μονάδες. Στο +0,35% ο δείκτης FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε μέχρι +2,63% και τώρα ενισχύεται κατά 2,15%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Προηγείται η Eurobank με +3%. Ακολουθούν Alpha +2,2%, Attica Bank +2%, Ελλάδος +1,5%, Εθνική +1,2%, Πειραιώς +1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανακάμπτουν θεαματικά η Βιοχάλκο (+3,7%) και η Lamda (+3,2%). Επονται ΕΛΠΕ +2%, ΟΤΕ +1,8%,  Coca-Cola +1,4%,  ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,2%.  Στο κόκκινο μόνον οι ΔΕΗ -2%, ΟΛΠ -1,1% και Aegean.

Στα mid caps Cenergy +2,6%, Αβαξ +1,5%, Φουρλής και Ευρωπαϊκή Πίστη +1,3%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα