Αγορές

Ανοδικά το ΧΑ, «αντέχουν» οι τράπεζες


Εχοντας χάσει πλέον την ανοδική δυναμική της η χρηματιστηριακή αγορά κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης, αναζητώντας νέα επίπεδα ισορροπίας. Νευρικότητα επικρατεί τις πρώτες ώρες των συναλλαγών και οι βασικοί δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις και τάση περαιτέρω ενίσχυσης, έχοντας αλλάξει πολλές φορές πρόσημο.

Η εικόνα στο ταμπλό βελτιώνεται σταδιακά και οι αρχικές απώλειες υπερκαλύπτονται. Ανοιχτό στοίχημα η συνέχεια.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν  ότι μετά το παρατεταμένο ράλι από τα μέσα  Ιανουαρίου και  την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, η διόρθωση αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη, που δεν θα αλλάξει τη μεσοχρόνια τάση και τις προοπτικές  του ΧΑ.

Στο δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών προστίθεται η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά το τελικό περιεχόμενο του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας και την τύχη των δύο σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.
Τα χαρτοφυλάκια του short selling αξιοποιούν την περιρρέουσα αβεβαιότητα για να συνεχίσουν τις επιθέσεις, ενισχύοντας τις ανοιχτές θέσεις τους.

Οι πιέσεις αντισταθμίζονται από το αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον χαρτοφυλακίων που κινούνται με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντας, ποντάροντας στις προοπτικές της ελληνικής αγορά.

Προς το παρόν φαίνεται ότι οι αγοραστές έχουν την πρωτοβουλία κινήσεων και δίνουν κατεύθυνση στην αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης «έγραψε» -0,62% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και τώρα έχει ανακάμψει. Αυτή την ώρα κινείται στις  718 μονάδες με κέρδη 0,45%. Κατά 0,35% ενισχύεται ο FTASE.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,63% και εν συνεχεία ενισχύεται σταδιακά. Ηδη όχι μόνον έχει καλύψει τις απώλειες, αλλά σημειώνει άνοδο 1,40%. Προηγείται η Eurobank  με +2,6%.  Alpha +2%, Εθνική και Attica +0,3%. Στο κόκκινο η Πειραιώς (-1,2%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΑΔΜΗΕ +2,5%, Μυτιληναίος και Grivalia +1,8%,  Lamda και ΤΕΝΕΡΓΑ +1,3%, Motor Oil +1%.
Στο κόκκινο Τιτάν -1%,  ΟΤΕ -0,9%, ΕΛΠΕ -0,7%.

Διαβάστε επίσης