Αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές στην Ευρώπη


Με ήπια κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τις εμπορικές συμφωνίες και τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, λαμβάνοντας ώθηση από τις εμπορικές συμφωνίες της Κίνας.

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον για να αποσύρει τους δασμούς που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο, πριν υπογραφεί η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ τους.

Σήμερα, Κίνα και Γαλλία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 15 δισεκ. δολαρίων (περίπου 13,5 δισεκ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν στη Σαγκάη. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν στους τομείς της αεροναυτικής, της ενέργειας και της γεωργίας και σε αυτές περιλαμβάνεται η έγκριση της εξαγωγής από 20 γαλλικές εταιρείες πουλερικών, βοδινού και χοιρινού στην Κίνα. Στις ενεργειακές συμφωνίες περιλαμβάνεται μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του κινεζικού ομίλου Beijing Gas Group και της γαλλικής Engie για συνεργασία όσον αφορά τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποθήκευσής του στην βόρεια πόλη Τιαντζίν. Η γαλλική Total θα συγκροτήσει κοινή επιχείρηση με την κινεζική Shenergy Group για τη διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου με φορτηγά μέσω του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνάψουν συμφωνία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020 όσον αφορά το κόστος και την τοποθεσία στην οποία θα οικοδομηθεί μονάδα επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, την οποία θα οικοδομήσει η γαλλική πολυεθνική Orano, προηγουμένως γνωστή ως Areva.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, άνοδο 1,3% κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, από τον Αύγουστο, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σημείωσαν πτώση 5,4%. Οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, ενώ οι διεθνείς ήταν 1,1% υψηλότερα. Οι παραγγελίες από την ευρωζώνη έπεσαν κατά 1,8%. Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν σε μηνιαία πτώση κατά 0,4% και ετήσια αρνητική κίνηση 6,5%.

Ταχύτερα αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, κατά τον Οκτώβριο. με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ της IHS Markit να καταγράφει άνοδο στις 50,6 μονάδες, από 50,1 του Σεπτεμβρίου. Αύξηση κατέγραψαν και οι λιανικές πωλήσεις, σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο, αφού το λιανεμπόριο στις χώρες του ευρώ ενισχύθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% για το έτος.

Νωρίτερα, έκθεση δημοσιοποίησε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στις χώρες του ευρώ, σημειώνοντας ότι θα κινηθεί στο 1,2%, για το τρέχον έτος φέτος, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου, που έκαναν λόγο για 1,3%, ενώ η περσινή ανάπτυξη έτρεξε με 1,9%. Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες θα αγγίξει το 1,4%, όντας χαμηλότερα από το 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης. Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με 0,5% το 2019, χαμηλότερα από το 0,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Ομοίως, το Ταμείο ρίχνει και την εφετινή πρόβλεψη για τη Γαλλία, στο 1,2% από 1,3%. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα βρεθεί στο 1,2% φέτος, στο 1,4% του χρόνου και στο 1,5% το 2021.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, μειώθηκε κατά το γ΄ τρίμηνο η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, καθώς υποχώρησε κατά 0,3% από το β΄ τρίμηνο του έτους. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε 1,4% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Το κόστος εργασίας ενισχύθηκε 3,6% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 404.71 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0.12%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.689,25 μονάδες, με άλμα 0,35%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7.395,65 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,1%.

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 13.179,69 μονάδες, με κέρδη 0,24%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.866,74 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0,34%.

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 23.366,5 μονάδες.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε, χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση στις 9.401 μονάδες.