Οικονομία

Ανησυχία παραγωγών για τους βρετανικούς δασμούς στα οπωροκηπευτικά


Οι ανησυχίες που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οπωροκηπευτικών σχετικά με τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετά-Brexit εποχή, περιγράφονται σε επιστολή που εστάλη στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, από την FruitvageablesEUROPE.

Σύμφωνα με την επιστολή που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, ο οποίος είναι και μέλος της FruitvageablesEUROPE, «η επιβολή δασμών στα οπωροκηπευτικά της ΕΕ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στον εξαγωγικό τομέα της Ένωσης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Επίσης, οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν να ανταγωνιστούν, όπως σημειώνει η FruitvageablesEUROPE, τρίτες χώρες οι οποίες έχουν ήδη εξαιρεθεί από τους δασμούς, με μερικές από αυτές να έχουν ήδη συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο σε δασμολογικό συντελεστή 0%.

«Η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο των λαχανικών οπωροκηπευτικών της Ένωσης» δήλωσε ο πρόεδρος της FruitvageablesEUROPE, Juan Marín και τόνισε: «Το να μπουν δασμοί σε λαχανικά και φρούτα της ΕΕ, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον εξαγωγικό τομέα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τρίτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο αντιπρόεδρος Οπωροκηπευτικών της Ευρώπης και γενικός διευθυντής στην Ισπανική Επιτροπή Διαχείρισης Εσπεριδοειδών, Inmaculada Sanfeliu σημείωσε: «Η ανακοινωθείσα δασμολόγηση 16% στα μανταρίνια, 10% στα πορτοκάλια και 6% στα λεμόνια θα καθιστούσαν ανέφικτες τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συγκρινόμενα με προϊόντα από άλλες χώρες προέλευσης με 0% δασμούς. Το παράδειγμα των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλο τον τομέα των οπωροκηπευτικών της Ένωσης».

«Επομένως» σημείωσε «οι δασμοί από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στον τομέα εξαγωγής φρούτων και λαχανικών της ΕΕ, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση αγορά premium για την παραγωγή της ΕΕ, ειδικά με την αγορά της Ρωσίας να είναι ακόμη κλειστή».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγγυάται τη διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου το οποίο θα συνοδεύεται από τελωνειακό έλεγχο και με τη ρυθμιστική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας, Alba Ridao-Bouloumié.

«Επιπλέον» ανέφερε «θα ήταν απαραίτητο να καθιερωθούν γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να είναι δυνατή η επεξεργασία εγγράφων των εξαγωγών σε πραγματικό χρόνο» καθώς αυτό θα επιτρέψει «να διατηρηθεί η ομαλή ροή των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αποφεύγοντας αβεβαιότητα και προβλήματα στην αγορά».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις