Τράπεζες

Ανησυχία Ντράγκι για την ανεξαρτησία της Fed: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες


Την  ανησυχία του για την ανεξαρτησία της Federal Reserve εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προειδοποιώντας πως η απώλεια της αυτονομίας της θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της πολιτικής που ασκεί.

Ο διορισμός των δύο αμφισβητούμενων υποψηφίων στο διοικητικό συμβούλιο της Fed και οι επίμονες προσκλήσεις για μη αύξηση των επιτοκίων, αναβιώνουν το φάντασμα της κυβερνητικής παρέμβασης, αμφισβητώντας μία θεμελιώδη αρχή της σύγχρονης κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Reuters.

«Σίγουρα ανησυχώ για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε άλλες χώρες, ειδικά ... για τη σημαντικότερη στον κόσμο», δήλωσε ο Ντράγκι για τη  Fed.

«Εάν η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη, τότε οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ακολουθούν πολιτικές παραινέσεις και όχι αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κυβερνήσεις στην Τουρκία στην Ινδία και τις ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις στις κεντρικές τους τράπεζες τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μια συζήτηση για την αξία της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μη συμβατική πολιτική, που χρησιμοποιείται ευρέως τώρα, ανακατανέμει τον πλούτο, οπότε η νομισματική πολιτική συμπίπτει δυσδιάκριτα με  πιο πολιτικές αποφάσεις και συνεπώς απαιτείται αυξημένος πολιτικός έλεγχος.

«Εντούτοις, στο πλαίσιο της εντολής τους, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες να επιλέξουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συμμόρφωσης με την εντολή», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Επειδή αν δεν τις αφήσεις να είναι ελεύθερες, τότε δεν θα είναι υπόλογες. Αυτό είναι το κεντρικό τραπεζικό πλαίσιο από τη δεκαετία του 1980 παντού», συνέχισε.