Την ανησυχία του ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς ίσως και να είναι μειωμένη σε ποσοστό άνω του 50% στον νομό Χαλκιδικής, διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ασφαλή στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Οι καιρικές συνθήκες, με την παρατεταµένη ανοµβρία, καθώς και η έλλειψη γεωτρήσεων για τις ανάγκες άρδευσης των ελαιώνων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής, εκτός από την πτώση της παραγωγής, φαίνεται ότι επηρεάζουν και την έναρξη της συγκοµιδής. Έτσι, ενώ η συγκομιδή της ελιάς θα έπρεπε να αρχίσει στις 15 Σεπτεµβρίου, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μπουν στα χωράφια τους.
Εν αναμονή, πάντως, των ασφαλών στοιχείων, στο τέλος του μήνα, ο κ. Ευαγγελινός ανέφερε -με κάθε επιφύλαξη- ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 60.000 τόνους. Μία καλή χρονιά στη Χαλκιδική, στην οποία και παράγεται το 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η παραγωγή φτάνει έως και τους 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές που ξεπέρασε και τους 140.000 τόνους, εξέλιξη ωστόσο που είχε αρνητική επίδραση στις τιμές.
Ειδικότερα για το θέμα των τιμών, ο κ. Ευαγγελινός σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πού θα καθοριστούν, επισημαίνοντας ότι πέρυσι τα 110 κομμάτια ξεκινούσαν από την τιμή/"οροφή" του 1 ευρώ και κινούνταν προς τα κάτω.
«Οι παραγωγοί δεν παίρνουν τις τιμές που θα έπρεπε και αυτό δημιουργεί πρόβλημα δεδομένων και των αυξημένων υποχρεώσεων, που έχουν επωμιστεί λόγω των αλλαγών σε επίπεδο κράτους» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, προσθέτοντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα κτήματά τους, αφού η ενασχόλησή τους με αυτά και δεν τους αποδίδει σχεδόν τίποτα στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τους αφήνει περισσή κούραση και ταλαιπωρία».
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς νομού Χαλκιδικής, ο κ. Ευαγγελινός επισήμανε πως δεν έχουν πλέον τη δυναμική που εμφάνιζαν προ διετίας. Η επιβολή των capital control
size="3" face="Courier New">s ήταν η αρχή του κακού, εξήγησε, ενώ και οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων «ουσιαστικά έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα».
Όπως είπε, οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και «ήδη πολλοί σκέπτονται τις εναλλακτικές, που έχουν, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανοί».
Αναφορικά με τις εξαγωγές της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής, ο κ. Ευαγγελινός επισήμανε ότι κύριος προορισμός παραμένουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες για το «άνοιγμα» νέων αγορών, όπως αυτές του Καναδά, της Ρωσίας και της Κίνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή, την περίοδο της συγκομιδής ελιάς, απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 αλλοδαποί εργάτες, αλλά λόγω των capital controls, με το όριο αναλήψεων να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται να υπάρχει και φέτος, όπως είπε, πρόβλημα με την πληρωμή των μεροκάματων.
Στον νομό Χαλκιδικής, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πολυγύρου, περισσότεροι από 1.272 παραγωγοί καλλιεργούν άνω των 65.000 στρεμμάτων πράσινης ελιάς Χαλκιδικής και η παραγωγή υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα. Στον νομό λειτουργούν περί τις 85 μικρές μεταποιητικές μονάδες, τις οποίες έφτιαξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί για ίδια χρήση.