ΕΥΖην

Animasyros, για 14η χρονιά τον Σεπτέμβριο 


Έχοντας ήδη λάβει 4.000 αιτήσεις για τα διαγωνιστικά του τμήματα από 107 χώρες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει για 14η χρονιά, απ' τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygital μορφή· σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Το φεστιβάλ (www.animasyros.gr) πραγματοποιείται εφέτος υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και αντλεί έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, «Ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας [...], και εκάμαμε την Επανάσταση» αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην Ελευθερία.

Ένα μέρος του αφιερώματος Ελευθερία που καταλαμβάνει ειδική θέση στο πρόγραμμα του Animasyros θα παρουσιαστεί επίσης στο νεοσύστατο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Το νέο promo trailer του φετινού Animasyros (https://vimeo.com/575311006) εμπνέεται από την ελευθερία και βασίζεται στο σχέδιο του Ιταλού εικαστικού, εικονογράφου και animator Luca de Salvia.

Στο φετινό Animasyros εντάσσεται το MEDAnima, ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες animation από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τη Βόρειο Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες βαλκανικές χώρες.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν διακεκριμένες σε άλλα διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες.

Ως προς το διεθνές φοιτητικό του πρόγραμμα, το Animasyros υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές. Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται, επίσης, στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό.

Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα animation για όλη την οικογένεια, καθώς και ταινίες Animapride με queer αισθητική και περιεχόμενο που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς & Ελληνόφωνου Διαγωνιστικού Τμήματος του Animasyros συγκροτείται εφέτος από τους Γιάννη Σακαρίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τους σκηνοθέτες Ilze Burkovska Jacobsen από τη Λεττονία και Bruno Caetano από την Πορτογαλία.

Η κριτική επιτροπή του φοιτητικού τμήματος και των τηλεοπτικών, κατά παραγγελία, ταινιών απαρτίζεται από τον Δημήτρη Πολιτάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, την Ιταλίδα σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό Kim Noce και τη σκηνοθέτη και animator Sofia El Khyari, από το Μαρόκο.

Η Αγορά παρατείνει έως τις 23 Ιουλίου την υποβολή συμμετοχών στο Pitching Forum (4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας) το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage. Η εν λόγω συνεργασία σε συνδυασμό με τις παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια και τις συναντήσεις δικτύωσης θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης ή απλώς την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυό του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής Αγοράς είναι η καλλιτέχνις Joanna Quinn (UK), η οποία μαζί με τη Nancy Denney Phelps (BE), την Corinne Destombes (FR), τη Maria Lorenzo (ES) και τη Μαρινέτα Μακ Κρητικού (GR), θα αποτελέσουν την επιτροπή του Pitching Forum.

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα είναι επίσημος καλεσμένος του προγράμματος Artist-in-Residence, που διοργανώνει το Studio Folimage. Ξεκινώντας από τις αρχές του 2022, ο νικητής θα μετακομίσει στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας για έναν μήνα, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις.

Το pitch coaching workshop θα διευθύνει η Γαλλίδα Corinne Destombes, Head of Development της Folimage και η σκηνοθέτις Helen Friren. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Pitching Forum, και στις 26 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του καλύτερου pitch στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα