Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο


Νέο έντονο διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη

Ανεβάζει επικίνδυνα η Τουρκία το θερμόμετρο στο Αιγαίο,με κινήσεις που συνιστούν έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν χθες 41 υπερπτήσεις και 126 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου,

Πέταξαν μάλιστα πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος - κίνηση την οποία απέφευγε ως τώρα η τουρκική αεροπορία. Μετά το διάβημα διαμαρτυρίας από το ελληνικό ΥΠΕΞ, πέταξαν συμβολικά και πάνω από τα Ίμια. 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική προκλητικότητα αυξάνεται με πιο χαρακτηριστικές τις πτήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου καταγράφησαν από το ΓΕΕΘΑ 30 υπερπτήσεις, ενώ για τον τρέχοντα μήνα μέχρι και χθες 27 Απριλίου 78 υπερπτήσεις.

Προετοιμασία για το αύριο

Στο επιχειρησιακό επίπεδο οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το σύνολο των ιπτάμενων μέσων που διαθέτουν: μαχητικά, επιτήρησης-κατασκοπευτικά, μέχρι UAV διαφόρων τύπων, δοκιμάζοντας διάφορα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έχουν προβολή στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία ετοιμάζει και άλλα μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα για αέρα, ξηρά και θάλασσα και εξελίσσει  πυραυλικά συστήματα και προετοιμάζεται για το μέλλον. Ενισχύει ακόμη το έμψυχο δυναμικό της με "δεξαμενή" μισθοφόρων, έχοντας ξεκινήσει με τη στρατολόγηση Τουρκμάνων από τη Συρία. Οι δυνάμεις αυτές σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε υβριδικούς πολέμους.

Παράλληλα συνεχίζει τις λεκτικές προκλήσεις, φέρνοντας την Αθήνα σε δύσκολη θέση. Στα ελληνικά επιτελεία παρακολουθούν στενά την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η Άγκυρα παζαρεύει διεθνώς, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τελευταία στιγμή θα επιλέξει το στρατόπεδο από όπου θα πάρει τα περισσότερα.

Η εκτίμηση είναι ότι θα επιχειρήσει κάποια ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις αν θα είναι στο πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες ή σε στρατιωτικό επίπεδο.

Νέο διάβημα από το ΥΠΕΞ

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε πριν από λίγο νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος..

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετάθεση των ΜΟΕ για το ... μέλλον

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι  αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, παγώνουν τα "Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" (ΜΟΕ) τα οποία θα συζητούνταν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν όσα είχαν συμφωνηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στην κατ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα