Οικονομία

Ανέβασε τον πήχη της ανάπτυξης η Fitch με στοιχεία πριν τις πλημμύρες


Σε «γενναία» αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την τρέχουσα χρονιά, προχώρησε η Fitch. Υπάρχει, ωστόσο, μια ισχυρή υποσημείωση σ’ αυτή την θετική ανάλυση για την ελληνική οικονομία, τα στοιχεία που έλαβε ο διεθνής οίκος, είναι πριν τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι οποίες αλλάζουν τα δημοσιονομικά δεδομένα και τον οικονομικό σχεδιασμό της χώρας.

H Fitch Solutions αναθεώρησε ανοδικά, από 0,9% σε 1,9% την πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023. Ευλόγως, η εν λόγω αναβάθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και να λογιστεί ως προάγγελος για την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην επόμενη αξιολόγηση, που πάντως αργεί (1η Δεκεμβρίου).

Παράλληλα, όμως, ο οίκος αξιολόγησης μείωσε αισθητά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 1,2% από το 2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου, αποκάλυψαν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,3%, με την άνοδο να οφείλεται στον ισχυρό σχηματισμό ακαθάριστου κεφαλαίου (+3,2% σε τριμηνιαία βάση), ενώ η εγχώρια κατανάλωση αποδείχθηκε επίσης σημαντικά πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως (+0,9%).  

Βραχυπρόθεσμα, η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στην Ελλάδα, συνεισφέροντας 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2023 και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2024.

Αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα, η Fitch προβλέψει ότι το 2023 θα διαμορφωθεί στο 4,2% και το 2024 στο 2,1%.

Κίνδυνοι για τις προοπτικές

Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις είναι ισορροπημένοι. Σε περίπτωση που η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκπλήξει θετικά στο β’ εξάμηνο του 2023, αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα δει περαιτέρω ανοδικές τάσεις στην ανάπτυξη μέσω των διαύλων του εξωτερικού εμπορίου, ιδίως στις εξαγωγές αγαθών. Από την άλλη πλευρά, η έκταση της αρνητικής επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.

Η αύξηση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου θα μπορούσε ακόμη να εκπλήξει προς τα κάτω, καθώς το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει την προθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν σε πρόσθετη παραγωγική ικανότητα παράλληλα με τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών για αγορά κατοικίας τείνει να είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις μετακυλίσεις του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα