Αγορές

Ανεβαίνουν οι αγορές στην Ευρώπη - Κέρδη και σήμερα


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τα υπό κατασκευή εμβόλια κατά του κορονοϊού να βρίσκονται στο επενδυτικό επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου. Έγινε έτσι η εταιρεία στον κόσμο που φθάνει σε αυτό το στάδιο. 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την — καθοριστική — φάση στις ΗΠΑ· οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, οι υπόλοιποι placebo (ψευτοφάρμακο).  Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου. Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού — δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορονοϊό — στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν, γνωστοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες χθες Τρίτη με ανακοίνωσή τους που δημοσίευσε η επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν άλλες 63.262 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τα 3,42 εκατομμύρια. Παράλληλα ακόμη 850 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 σε ένα 24ωρο, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να ανέρχεται πλέον σε 136.432 θανάτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του και υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε «κατασταλτικές ενέργειες» της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Το δεύτερο κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε σήμερα την εντολή της ΕΕ στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά των γενναιόδωρων φορολογικών συμφωνιών. Στην εντολή της πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Apple ωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια μέσω δύο ιρλανδικών φορολογικών αποφάσεων, με τις οποίες μειωνόταν τεχνητά το φορολογικό βάρος της για περισσότερο από δύο δεκαετίες - έως και σε μόλις 0,005% το 2014. Η Ιρλανδία, η οποία είχε προσβάλει δικαστικά την εντολή αυτή, χαιρέτισε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, μετά την άνοδο κατά 0,5% του Μαΐου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ανέμεναν πτώση 0,4%.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 373.77 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 1.73%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,378.05 μονάδες, με κέρδη 1.71%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6,291.3 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.81%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,919.6 μονάδες, με άλμα 1.75%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,108.98 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 2.03%.

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 20,257.5 μονάδες, με άνοδο 1.9%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,485 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1.81%.