Αγορές

Ανεβαίνουν οι αγορές στην Ευρώπη


Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, αφήνοντας πίσω τους τις ανησυχίες για την εξάπλωση του COVID-19 και τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και θα λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Χθες η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης στο 1% με 1,25%.

Την ίδια ώρα, λόγο για ανάγκη προετοιμασίας του τραπεζικού συστήματος εν όψει του κινδύνου πανδημίας λόγω του Covid - 19 έκανε ο επικεφαλής του SSM Andrea Enria, σε επιστολή που φέρεται να απέστειλε προς τις διοικήσεις των εποπτευόμενων τραπεζών της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως προληπτικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού της από τον κίνδυνο του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Συγκεκριμένα, απαγορεύονται όλα τα ταξίδια των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των εργαζομένων της ΕΚΤ, που δεν θεωρούνται αναγκαία, έως τις 20 Απριλίου, όταν θα γίνει νέα αξιολόγηση της κατάστασης.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, ανοδικά κινήθηκε το γερμανικό λιανεμπόριο, κατά τον Ιανουάριο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ τον Δεκέμβριο μειώθηκε 2%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, σημειώθηκε άνοδος 1,8%.

Ανέβηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα το Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες το Φεβρουάριο, από 51,3 τον Ιανουάριο σύμφωνα με το δείκτη της IHS Markit.

Επίσης, αυξήθηκαν οι δαπάνες των Ευρωπαίων στην αρχή του 2020, αφού οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά στην Ευρωζώνη  κατά 0,6% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο υπήρξαν απώλειες 1,1%.

Νωρίτερα, ως σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζει τον COVID-19, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας, σε συνέντευξη Τύπου πως έχουν επηρεαστεί το ένα τρίτο των χωρών-μελών του Ταμείου. Η ίδια τόνισε πως τα 189 μέλη του ΔΝΤ είναι αποφασισμένα να λάβουν συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Εν συνεχεία, είπε ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας, προσθέτοντας πως το σοκ του ιού είναι ασυνήθιστο, καθώς επηρεάζει την προσφορά και τη ζήτηση και περιορίζει την κινητικότητα. Η Γκεοργκίεβα επεσήμανε πως το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα βασίζεται σε πιο στέρεα θεμέλια από ό,τι την περίοδο της κρίσης του 2008. Για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2020, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα περσινά επίπεδα, συμπληρώνοντας πως είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον αντίκτυπο.

Προ ολίγου, την άποψη πως "η επιδημία του κορωνοϊού έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά το μέγεθος και η διάρκεια του προβλήματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε αυτό το στάδιο", εξέφρασε τόνισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο. Παράλληλα, είπε ότι δεδομένου του δυνητικού αντίκτυπου στην ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συντονίσουν την αντίδρασή τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση. Αυτό περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα, καθώς μπορεί να χρειαστούν για τη στήριξη της ανάπτυξης. Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μας κανονισμών παρέχει ευελιξία για την αντιμετώπιση “ασυνήθιστων συμβάντων που δεν υπόκεινται στον έλεγχο των κυβερνήσεων» κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν που προετοιμάστηκε για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αποκάλυψε το Bloomberg, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η επιδημία απειλεί να βουλιάξει σε ύφεση Γαλλία και Ιταλία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 384.74 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 0.95%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3.420,05 μονάδες, με άνοδο 1,43%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 έφτασε τις 6.815,1 μονάδες, αυξανόμενος κατά 1,44%.

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 12.117,64 μονάδες, με άλμα 1,1%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.464,89 μονάδες, ανέβηκε 1,33%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 21.946,03 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,91%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8.908 μονάδες, με κέρδη 1,09%.