Άμυνα & Διπλωματία

Ανεβαίνει επικίνδυνα το "θερμόμετρο" στο Αιγαίο


Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο και όσο εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα τόσο διαφαίνεται ένα επεισόδιο στο Αρχιπέλαγος ή στην Κύπρο.

Η Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα σε "συμπληγάδες" ΗΠΑ και Ρωσία σε ένα ευρύτερο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο κορυφαίων δυνάμεων που ξεκίνησε από τη Συρία και τα ενεργειακά και "κόλλησε" στους S-400 που αγοράζει η Άγκυρα από τη Μόσχα με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του ανεβάζουν τους τόνους κυρίως απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως βλέποντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της τουρκικής οικονομίας να έρχονται , "ξέχασαν" τους λεονταρισμούς εναντίον των ΗΠΑ.

Ωστόσο η εισβολή των τουρκικών γεωτρύπανων στην Κυπριακή ΑΟΖ, και απειλούμενη στην Ελληνική, κάνουν πολλούς στην Ελλάδα να μιλούν για θερμό επεισόδιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τη μορφή του. Εδώ αρκετό καιρό υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για ενδεχόμενο επεισόδιο με την Τουρκία, το οποίο στη συνέχεια αναπαράγεται με αναλύσεις από γνώστες και άσχετους, προκαλώντας εντύπωση.

Στο μυαλό όλων έρχονται τα περιστατικά των Ιμίων το 1995-6 καθώς η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και τα γύρω ελληνικά νησάκια, με τη ψευδή νομικίστικη άποψη ότι ανήκει στην ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει ΑΟΖ, όπου και αφορμή για επεισόδιο ενδέχεται να αποτελέσει εισβολή γεωτρύπανου.

Δεν είναι επίσης τυχαία η επίσκεψη τόσο του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα προσφάτως όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όμως δεν μόνο η θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης που βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας, μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας έχει η ευρύτερη περιοχή των Οινουσσών την οποία έχει έχει επίσης στοχοποιήσει, αντίστοιχα στα Δωδεκάνησα η θαλάσσια περιοχή των Φούρνων-Αγαθονησίου-Φαρμακονησίου και στο βόρειο Αιγαίο η περιοχή της Λαδοξέρας (ή Ζουράφας). Στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές (εξαίρεση η Λαδοξέρα) η Τουρκία προβαίνει σε παραβιάσεις εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων και σε υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών.

Διαβάστε επίσης