Πολιτική

Ανεστάλη η μετοχή του ΟΛΠ, ανοίγουν οι προσφορές


Το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ήταν η αφορμή στο να ανασταλεί προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ. Η υπόθεση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Η διαδικασία, που έχει σχεδιαστεί για την σήμερα, προβλέπει κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), παρουσία των ξένων εμπειρογνωμόνων, το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Cosco. 

Ταυτόχρονα θα γίνει το άνοιγμα των αποτιμήσεων της αξίας της επιχείρησης που έχουν ήδη παραδοθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από τους δύο ανεξάρτητους αποτιμητές, την Kantor και την American Appraisal Hellas. Aπό τις δύο αποτιμήσεις, υπ’ όψιν θα ληφθεί εκείνη με το μεγαλύτερο ύψος αξίας του ΟΛΠ. Ανεξαρτήτως όμως του ύψους της αποτίμησης και του προσφερόμενου τιμήματος από την Cosco για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει τη βελτίωση της προσφοράς από την κινεζική εταιρεία. H διαδικασία αυτή προβλέπεται και ήδη έχει εφαρμοστεί στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, το αρχικό προσφερόμενο τίμημα θα καθορίσει εν πολλοίς και την έκβαση του τελικού προσφερόμενου τιμήματος από την Cosco. Οντας ο μοναδικός ενδιαφερόμενος –παρά την τακτική του ΤΑΙΠΕΔ να μην γνωστοποιεί τον αριθμό των προσφορών που έχει λάβει– η κινεζική εταιρεία δύσκολα θα βελτιώσει θεαματικά, χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, την αρχική της προσφορά. Η υποβολή της βελτιωμένης προσφοράς αναμένεται να γίνει μέσα σε περιθώριο μιας εβδομάδα ή το αργότερο δέκα ημερών.

Διαβάστε: Απειλητικό τηλεφώνημα ανέβαλε τη συνεδρίαση του δ.σ του ΟΛΠ 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις