Αγορές

Ανελέητο σφυροκόπημα στα ομόλογα – Στο 4,85% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς!


Στην πρέσα τα ιταλικά ομόλογα, ενώ συνεχίζουν ανοδικά και τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα

Το εκρηκτικό μείγμα που συνθέτει η ενεργειακή κρίση, η υιοθέτηση επιθετικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες που εντείνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών και ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία, μετά την επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού υπό τη Μελόνι, αυξάνουν κατακόρυφα την πίεση στην αγορά των κρατικών ομολόγων. 

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάσσονται σήμερα σε υψηλό πενταετίας, ενώ στην πρέσα βρίσκονται και τα ιταλικά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν εντόνως για τα νέα δεδομένα που φέρνει στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη, η νίκη της ακροδεξιάς. Εντυπωσιακό στοιχείο και συνάμα δείγμα του άκρως αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων, είναι η επίθεση που δέχονται και τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς εκτοξεύθηκε στο 4,85% - το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2017 - ενώ η απόδοση του πενταετούς έφτασε στο 4,16%. Το spead, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το γερμανικό 10ετές, βρίσκεται σταθερά πάνω από τις 250 μονάδες βάσης (2,50%).

Σε κλοιό πιέσεων, όπως αναμενόταν, βρίσκονται τα ιταλικά ομόλογα, επιβεβαιώνοντας τις αναλύσεις που ανέφεραν ότι  το πολιτικό ρίσκο και οι κίνδυνοι που θα αναπτυχθούν στην Ιταλία μετά την επικράτηση της Μελόνι και των συμμάχων της, θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στα κρατικά χρεόγραφά της. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού εκτινάσσεται στα επίπεδα των 4,6%, φλερτάροντας με το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.  

Σταθερά πάνω από το 2%, βρίσκεται η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που έφτασε έως το 2,16%, ενώ σε φάση κλιμάκωσης βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατικών χρεογράφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του γαλλικού ομολόγου «εδράζεται»  στο 2,69%, ενώ του ισπανικού διαμορφώνεται στο στο 3,30% και του πορτογαλικού στο 3,20%. 

Στην πρέσα και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα

Στην πρέσα βρίσκονται και τα αμερικανικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη, μετά το μπαράζ «τζάμπο» αυξήσεων των επιτοκίων, εκ μέρους της Fed. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς έφτασε στο 3,84%, που αποτελεί υψηλό 12ετίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα