Αγορές

Ανελέητο σφυροκόπημα στα ομόλογα! Σφοδρή πίεση στα γερμανικά και αμερικανικά


Στην πρέσα και τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει το 5,12%

Η επικείμενη νέα jumbo αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, που δεν αποτελεί απλώς φήμη ή ισχυρή πληροφορία, αλλά έχει μετατραπεί σε «βεβαιότητα», καθώς και η εκπεφρασμένη πρόθεση της Fed να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική, «τρομοκρατούν» τη διεθνή αγορά ομολόγων.

Οι πιέσεις που ασκούνται σήμερα στα κρατικά χρεόγραφα είναι πολύ μεγάλες και αυτό αποτυπώνεται κυρίως όχι στη υψηλή πορεία απόδοσης που καταγράφουν και σήμερα τα συνήθως «ευάλωτα» ομόλογα του ευρωνότου, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά στην εκτόξευση των αποδόσεων του δεκαετούς γερμανικού και αμερικανικού. Οι εκτιμήσεις για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ και η FED αλλά και το γεγονός ότι έως τώρα το εν λόγω μέτρο δεν έχει πετύχει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανησυχεί επενδυτές και αγορά.

Πρωταγωνιστές της σημερινής ημέρας, άλλης μίας όπου τα κρατικά ομόλογα δέχονται σφυροκόπημα είναι τα γερμανικά και τα αμερικανικά. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστου του 2021, φτάνοντας στο 2,53%, σύμφωνα με την πλατφόρμα των διεθνών συναλλαγών. Η κλιμάκωση της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου είναι διαρκής-έχει μπει στις ράγες εδώ και 12 εβδομάδες σερί- και συνεχώς αυξανόμενη, καταδεικνύοντας ότι και τα χρεόγραφα της κραταιάς Γερμανίας ακολουθούν τη μοίρα της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως προφανώς είναι τα ελληνικά που και σήμερα βρέθηκαν στην πρέσα. Η απόδοση του 10ετούς έφτασε στο 5,12% και τώρα κινείται πέριξ του 5,07%, ενώ αυτή του πενταετούς κατέγραψε ενισχύθηκε επίσης στα επίπεδα του 4,3%.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να φτάνει σε υψηλό 14ετίας, στο 4,27%.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από EKT και Fed

Θεωρείται δεδομένο από αναλυτές και θεσμικούς φορείς ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την πολιτική που έχει υιοθετήσει. Τον Σεπτέμβριο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μία ακόμη - την τρίτη εφέτος - επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ διαμορφώνεται μεταξύ 3% και 3,25%, ενώ στελέχη  προανήγγειλαν δύο ακόμη αυξήσεις το επόμενο τρίμηνο, που θα ανεβάσουν το βασικό επιτόκιο στο 4,40%.

Σ’ ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η επικρατέστερη «θεωρία» είναι πως θα προχωρήσει σε άλλες δύο jumbo αυξήσεις, κατά 75 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες, εξίσου δυναμικές το 2023.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα